НОВИНИ

Министър Вътев се среща с недоволните от споразумението земеделци

Фермерите искат оставката на земеделския министър

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
11:55, 12.02.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започва поредната среща при министъра на земеделието. Две от браншовите фермерски организации, които продължават протестите, са при него на преговори.

Поканата за срещата дойде късно снощи, след като стана ясно, че не всички фермери са съгласни с прекратяването на протестите. Едно от основните искания на недоволните е оставката на ресорния министър. Срещата се провежда при закрити врата.

По-рано днес те дадоха пресконференция.

"Тук заставаме ония неправителстевни организации от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите. Които според мнението на министъра не са истински и които не са от удобните", посочи Венцислав Върбанов - Асоциация на земеделските производители.

"Министърът вчера в изявлението отново излъга: "Те нищо не искаха от мен, искат ми оставката"... Ние искахме това, което сме написали и нямаме нито един отговор, нито един. Нито от МЗХ, нито от премиера. Моята ферма е на 3 км от Румъния. Аз с какво съм по различен - на кого да продам млякото, че да предпочетат да минат през моста и да вземат 780 евро на една крава, там по трите обвързани субсидии, които са достъпни", попита Димитър Зоров - Асоциация на млекопреработвателите.

За утре се готви голям земеделски протест пред Министерския съвет.

"Този път протестът няма да бъде мирен. Аз и колегите си поемаме отговорността, извиняваме се на обществото. Нашите хора са убедени, че това трябва да бъде прекратено. Незабавно се отправяме към премиера с молба, за да тръгнем да работим всички за спасяването на българското земеделие", коментира Бойко Синапов - Обединени български животновъди.

От друга страна са земеделците, които прекратиха протестите. Днес те трябва да подпишат меморандума с правителството. В документа са разписани ставките, които зърнарите ще получат като компенсация заради войната, както и седемте законови инициативи, които трябва да бъдат променени, за да работят в полза на българското земеделие.

Протестната обстановка днес - границата със Сърбия е блокирана край Калотина, затруднено е движението край пътен възел Драгичево край АМ "Струма".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци и животновъди от Великотърновско затвориха пътя Русе - Свиленград
Земеделци и животновъди от Великотърновско затвориха пътя Русе - Свиленград
7-годишно дете и бебе, пострадали при пожара в Хасково, остават в болница
7-годишно дете и бебе, пострадали при пожара в Хасково, остават в болница