НОВИНИ

Ветото на президента за ВСС и НПК получи подкрепа от правосъдния министър

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:33, 12.02.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас

Президентът наложи вето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от парламента в последния ден на януари. Румен Радев връща за ново разглеждане текстовете, които възстановяват Пленума на Висшия съдебен съвет, който беше премахнат след промените в Конституцията, както и на правомощието на главния прокурор да осъществява методическо ръководство над прокурорите. Според Румен Радев, приети са и текстове, които ограничават правата на задържани и обвиняеми. Неочаквано, ветото на президента получи подкрепа от правосъдния министър, който обяви, че още в началото на годината е предложил алтернативни текстове, на приетите от депутатите.

Държавният глава връща на парламента два параграфа от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Единият не е част от основния законопроект. Предложен е между първо и второ четене и с него се правят изменения в Закона за съдебната власт, като се възстановяват част от правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет, въпреки че с промените в Конституцията той беше напълно разделен на съдебен и прокурорски съвети. Според президента по този начин съдебната реформа е отменена и целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията и прякото й действие. Правосъдният министър коментира, че дебат по темата вече е воден във Висшия съдебен съвет и Атанас Славов е предложил различна редакция, в която се запазва самостоятелността на двата съвета - съдийския и прокурорския.

"За мен ветото беше очаквано, именно имайки предвид дебата, който се водеше във Висшия съдебен съвет и в юридическата общност. Считам, че Конституцията е дала много ясни конкретни правомощия на двата нови съвета. И мисля, че с малка редакция на действащия закон те могат да се приложат практически още от този момент. Но все пак изборът е на Народното събрание. Ще се наложи Народното събрание да прегласува ветото или да създаде алтернативни редакции, аз съм изпратил предложение за алтернативни редакции. Аз съм изпратил предложение за алтернативни редакции още в началото на годината", каза Атанас Славов, министър на правосъдието.

И тезата на Атанас Славов е, че Конституцията има пряко действие и в момента има два органа, като Съдийската колегия на досегашния Висш съдебен съвет изпълнява функциите на Съдийски съвет, а прокурорската колегия на прокурорски съвет. Държавният глава връща на Народното събрание и още един параграф. Той е част от текстовете, с които една от Европейските директиви се въвежда в националното ни законодателство.

Атакуваният от президента текст предвижда при определянето на мярка за неотклонение, както и при нейното разглеждане от съда обвиняемия да се запознава само с доказателствата, които са относими към мярката, а не с всички доказателства, както е в момента. Според държавния глава тази разпоредба води до ограничаване на права, които са съществуващи към настоящия момент и това противоречи на принципите на самата Директива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавина затрупа сноубордисти в Боровец, един човек е в неизвестност
Лавина затрупа сноубордисти в Боровец, един човек е в неизвестност
Надежда Мей-Нгуен спечели бронз на европейското първенство по вдигане на тежести в София
Надежда Мей-Нгуен спечели бронз на европейското първенство по вдигане на тежести в София