НОВИНИ

Американският президент влезе в ТикТок

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:38, 12.02.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Необичаен ход предприе предизборният щаб на Джо Байдън - американският президент влезе в ТикТок. Приложението е изключително популярно сред по-младите американци. Същевременно обаче при покачването на напрежението между Вашингтон и Пекин, Съединените щати обвиниха Китай, че използва социалната мрежа за да шпионира потребителите. Много държави и институции, особено в Европа, забраниха използването на приложението на служебни телефони. Профилът на Байдън в ТикТок се тълкува като опит на Демократите да достигнат до младите гласоподаватели.

Канзас Чийфс или Сан Франциско, играта или шоуто на Ъшър в полувремето на Супербол - с бързи отговори на подобни въпроси Джо Байдън дебютира със собствен профил в ТикТок. Моментът не е избран случайно - точно в този час в Съединените щати тече финалът на най-популярното спортно събитие отвъд океана. Видеото очаквано има политически нюанс.

"Тръмп или Байдън?
Байдън, разбира се."

Единственият засега клип в президентския профил @bidenhq предизвика фурор - не толкова заради съдържанието си, колкото поради факта, че от години американските политици обвиняват ТикТок, че е средство за пропаганда на китайските власти. Причината - приложението е собственост на китайската компания "БайтДенс". От ТикТок отричат всички обвинения, но въпреки това платформата беше забранена за устройства, използвани от държавни служители.

Преди седмица по време на изслушване в Сената във връзка с рисковете, които социалните мрежи крият за децата, изпълнителният директор на ТикТок многократно се наложи да повтаря пред сенатора-републиканец Том Котън, че не е от Китай и съответно не работи за китайските власти.

"Бил ли сте член на Китайската комунистическа партия?", попита Том Котън, сенатор от Републиканската партия.

"Сенаторе, аз съм от Сингапур. Не", каза Шоъ Чъу, изпълнителен директор на ТикТок.

"Свързан ли сте по някакъв начин и сътрудничил ли сте на Китайската комунистическа партия?", попита Том Котън, сенатор от Републиканската партия.

"Не, сенаторе. Повтарям - аз съм от Сингапур", обясни Шоъ Чъу, изпълнителен директор на ТикТок.

"Необходимо зло" се оказа ТикТок за онези политици, които искат да достигнат и до младите. Всъщност Демократическата партия отдавна има профил, в който присъстват Джо Байдън и вицепрезидентът Харис, които с шеговити реплики разказват за ключовите си политики. Забранен и за служителите в Брюксел, макар Европейският парламент и Комисията да имат профили, а бившият председател на Европейския съвет и настоящ полски премиер Доналд Туск да е особено активен и популярен в ТикТок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян е полуфиналист на европейското първенство по борба
Едмонд Назарян е полуфиналист на европейското първенство по борба
Поддръжници на Имран Хан оспорват изборите в Пакистан
Поддръжници на Имран Хан оспорват изборите в Пакистан