НОВИНИ

Родители на деца с епилепсия са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от чужбина

Те ще съдят държавата, заради затруднен достъп до лекарства

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:00, 12.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Родители на деца с епилепсия ще съдят държавата, заради затруднен достъп до лекарства. Te се оплакват, че от години са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от чужбина. Твърдят, че законодателството ни лишава децата им от безплатни иновативни терапии, след като навършат 18 години.

Антоанета Витева е майка на 25-годишна жена с тежка форма на епилепсия. Младото момиче всеки ден пие по 5 медикамента. Два от тях вече не се предлагат на българския пазар. А закупуването им от чужбина е много трудно.

"Едното лекарство ми го носят от Германия и там нещата са доста трудни, защото трябва да се намери лекар, който да го изпише или да го закупи и да го получим. Иначе нямаме начин. Без едно от двете лекарства аз не знам каква ще бъде ситуацията и изходът може да е...", сподели Антоанета Витева.

Антоанета недоумява защо българската зелена рецепта, с която се предписват двете лекарства на дъщеря й не важи в аптеките в ЕС.

"След като ние сме пълноправен член на ЕС би трябвало нашите рецепти да важат в целия ЕС и да можем спокойно да пазаруваме лекарства, които са ни необходими", каза още Антоанета Витева.

От Здравното министерство обясниха, че в нормативната уредба не е регламентирано отпускането на лекарства, съдържащи наркотични вещества, предписани у нас в аптека в държава от ЕС. А лекари се оплакаха, че от години у нас е спрян вносът на лекарство, което струва стотинки, но е ефикасно при овладяване на епилептичен пристъп при деца.

"Евтин е, вероятно затова фирмите нямат интерес да го внасят и да поддържат регистрация, но тук вероятно регулациите могат да се намесят по някакъв начин и това да бъде решено. Има и някои други евтини - ние за тях не вдигаме шум, защото като е евтино родителят намира начин да си го внесе", проф. Иван Литвиненко - ръководител на Клиника по детска неврология СБАЛДБ проф. "Иван Митев".

Друг проблем е достъпът до иновативни терапии, които се използват за лечение на най-тежките случаи на епилепсия. Те са одобрени в ЕС, но в България се прилагат при специални условия само при деца до 18 години.

"Тук говорим за здраве. Значи, мен страната с това колко е скъпо и никой родител не би попитал. Говорим за това, че нещо което е одобрено от ЕС би трябвало да е достъпно и за нашите граждани", обясни проф. Иван Литвиненко.

От Здравната каса обясниха, че специалната процедура, по която покриват иновативните терапии за децата с епилепсия не важи, след като те навършат 18 години.

"Един човек, когато е на 17 г. единия ден на другия ден на 18 г. той е оздравял и не може да получава своите медикаменти, което е недопустимо. Това е възрастова дискриминация. Щом няма чуваемост трябва да минем през съда", заяви Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Искът срещу Здравното министерство е готов и утре ще бъде внесен официално в Софийския градски съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борел за Тръмп: НАТО не може да зависи от настроението на американския президент
Борел за Тръмп: НАТО не може да зависи от настроението на американския президент
Марко Розе: Не вярвам, че Джуд Белингам няма да играе срещу нас утре
Марко Розе: Не вярвам, че Джуд Белингам няма да играе срещу нас утре