НОВИНИ

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди държавата

Искът ще бъде заради дискриминация

асоциацията родителите деца епилепсия заведе съдебно дело държавата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:58, 12.02.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 000. Това каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1% от населението. От близо 65 000 българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя. По думите ѝ около 28 000 от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

От пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата, каза още Събева. По думите ѝ искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост". Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба "Обичам живота", която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени врати ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания "Безброй чудеса". Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по социалните дейности и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" в Столична община.

В 18.30 ч. днес НДК ще бъде осветен в лилаво - цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да присъстват евродепутатът Цветелина Пенкова, Деница Сачева, председател на парламентарната комисия по социална и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столична община и др.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жената, залята с гориво заедно с детето ѝ: Ако пуснат бившия ми приятел, ще го направи отново
Жената, залята с гориво заедно с детето ѝ: Ако пуснат бившия ми приятел, ще го направи отново
Задържаха тираджия с над 2 промила алкохол край Айтос
Задържаха тираджия с над 2 промила алкохол край Айтос