НОВИНИ

Проверяват кой и как е сменил ЕГН-то и фамилията на Нотариуса

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:25, 12.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: Антикорупционен фонд

Правосъдният министър Атанас Славов ще поиска дисциплинарни производства срещу магистратите, посещавали частния клуб, свързван с убития Мартин Божанов. А списък с имената им ще предаде депутатът Атанас Атанасов.

В петък полицията започна проверка в ГРАО за смяна на фамилията и ЕГН-то на разстреляния, с прякор Нотариуса. Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че се проверява още кой, как и на какво основание е сменил данните.

От ГРАО обаче обясниха, че МВР още не са започнали проверката.

Противоречие между две министерства за смененото ЕГН на Мартин Божанов. Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че проверката в ГРАО вече е започнала на място, а от там с писмо до медиите обясниха, че служители на МВР не са идвали. Стоянов обяви, че са сменени последните 5 цифри от ЕГН-то му, както и фамилията - от Ангелов на Божанов. А вместо на 22 март, новата му рождена дата е ден по-рано. Сега от ГРАО посочиха, че промяната на датата е станала след 01.03.1999 г. Но нямало данни за промяна на име. А регионалният министър съобщи, че се очаква окончателния доклад на дирекцията.

"Tози тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България в Европейския съюз беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт и на базата на какви доказателства е извършил тази проверка", каза Андрей Цеков, министър на регионалното развитие.

Преди дни стана ясно, че в края на 90-те още ненавършилият тогава 30 години Мартин Божанов е променил данните си със съдебно решение.

"Регистрацията е друг момент по отношение на личността на Мартин Божанов. Там има няколко молби от негова страна, чрез които той е заличил част от тях, но това реално е право на всеки български гражданин", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

По разследването на убийството се работи по различни версии.

"Непрекъснато се събират факти и обстоятелства, които съответно ние прецизираме и приобщаваме към някоя от версиите", обясни Калин Стоянов.

МВР няма нова информация и за магистратите с карти от частния клуб за срещи, свързван с Мартин Божанов-Нотариуса. За разкриването на нови детайли полицията ще разчита на работата на създадената парламентарна комисия. Именно на нея съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов ще даде цялата информация, която има, включително списък с магистрати с клубни карти. Той описва действията на Божанов в съдебната система с една дума. Кои са тези магистрати, правосъдният министър не знае, но е готов да поиска наказания.

"Всяко име, което бъде установено за някаква съпричастност към тази група за изнудване и манипулиране на правосъдието, аз ще подам искане до Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет за дисциплинарно наказание. Крайно време е институциите да започнат да работят по-ефективно. Съществувалите досъдебни производства да бъдат завършени с обвинителни актове", обяви правосъдният министър Атанас Славов.

Славов посочи и че има много публична информация за обвързаност на бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов.

"Има достатъчно информация в публичното пространство, която установява връзки, която трябва да бъде обяснена от бившия главен прокурор, пък и прокуратурата да установи има ли такива връзки, няма ли, било е блъф или някаква форма на зависимост", коментира още Атанас Славов.

По-късно с писмена позиция Гешев заяви, че ще съди и Славов, и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов заради думите му, че Петър Петров - Еврото е бил освободен от длъжност като следовател по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор.

"Получи си 20 заплати и всъщност той избягва дисциплинарната отговорност тогава, когато водеща фигура във ВСС беше Гешев", уточни бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Йорданов посочи и че вероятната причина за убийството на Мартин Божанов е някоя от имотните измами, в които е участвал.

Служители на МВР са били в ТЗ ГРАО в район Надежда. Досието на Мартин Божанов - Нотариуса му е било там и е предадено на СДВР, предадоха от пресцентъра на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има подписано споразумение, но разделението сред фермерските организации продължава
Има подписано споразумение, но разделението сред фермерските организации продължава
Кирил Петков: ПП-ДБ ще прегледат отново текстовете за промени в НПК
Кирил Петков: ПП-ДБ ще прегледат отново текстовете за промени в НПК