НОВИНИ

Властта и земеделците подписаха споразумението, но протестите продължават

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:00, 12.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Разделението в земеделския сектор продължава. Остават и фермерските протести. В Министерския съвет беше подписано споразумението на Аграрната камара и зърнопроизводителите с властта. След среща при земеделския министър от сдружение "Обединените земеделски производители" коментираха, че подготвят второ споразумение и блокада на границата с Гърция в края на седмицата.

26-те организации, които се отцепиха и поискаха оставката на ресорния министър, са готови на масов протест под прозорците на властта утре.

Повече от два часа отне на Аграрната камара и зърнопроизводителите да подпишат споразумението с държавата, заради което в петък обявиха край на протестите от тяхна страна.

"Финиширахме един процес, който течеше може би месец, два", посочи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Не слагаме точка, слагаме запетайка", категоричен е Симеон Караколев, НОКА.

От държавата обещаха да дават отчет какво по споразумението е изпълнено.

"Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Това, което добавихме към текста, е, че сформираме група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси за развитието на сектора, подготовката на законите и всичко важно за земеделците", каза премиерът Николай Денков.

"В тази работна група ще участват и други браншови организации, които пожелаят", заяви Кирил Вътев, министър на земеделието.

Стратегическият план, забавените плащания и ценовият натиск на търговските вериги пък поискаха в ново, второ споразумение до министър Вътев от сдружение ''Обединени земеделски производители'', които се срещнаха по-рано днес с него.

"На нас не ни пука кой ще бъде министър, българският земеделец иска да работи спокойно. Дали ще бъде г-н Вътев или някой друг, това за нас няма значение. Един път за винаги, ние 20 години не знаем как работим", заяви Венцислав Митков, сдружение ''Обединени земеделски производители''.

"Септември месец стачкувахме за пари и политики, днес отново стачкуваме за пари и за същите политики, значи явно нещо не е направено, ще дойде ако продължаваме в същия дух новият септември, пак ще стачкуваме за пари, не дай си боже и за същите политики", подчерта Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите.

Успоредно с разговорите по второто споразумение продължават и протестите в страната. Като от сдружение ''Обединени земеделски производители'' се заканват да блокират гръцката граница в края на седмицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Мей-Нгуен пред БНТ: Няма как да не съм доволна от медала
Надежда Мей-Нгуен пред БНТ: Няма как да не съм доволна от медала
Кирил Милов и още четирима българи излизат във втория ден на европейското по борба в Букурещ
Кирил Милов и още четирима българи излизат във втория ден на европейското по борба в Букурещ