НОВИНИ

Въпреки санкциите: Сглобява ли Русия ракети със западни части?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:01, 13.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

От началото на войната в Украйна, за първи път Русия е използвала хиперзвукова ракета "Циркон", твърди Киев. Тя е била изстреляна при атака срещу украинска територия на 7 февруари. Засега няма коментар на Москва.

Ракетите "Циркон" имат обсег на действие от 1000 километра и се движат девет пъти по-бързо от скоростта на звука. От украинската Военна изследователска лаборатория твърдят, че независимо от санкциите Русия продължава да използва западни части в оръжията си.

"Произведено в Русия" - само че това производство на оръжия вероятно не би било възможно без наличието на западни части.

"Това е инфрачервена камера, която руснаците използват в дроновете - "Орлан 10". Анализирахме оптичната система, тя е много високотехнологична. Русия няма капацитет да произведе такава система. Серийният номер показва, че сензорът е произведен във Франция", показва служител на Военна изследователска лаборатория в Киев.

Украйна е свалила руския дрон през януари. Проследяването на серийния номер показва, че сензорът е направен във Франция през 2023 година. Френската компания производител твърди, че е продала въпросната част на неруски клиент.

"Русия няма проблеми да се сдобие с тези части. Те минават през компании, базирани в Китай, Казахстан и Киргизстан", казва Андрей Кулчивски, директор на Военна изследователска лаборатория, Киев.

"Москва се справя със санкциите по-добре от очакваното" - това е заключението в последния годишен доклад на разузнавателните служби на Норвегия. Факт е, че Русия получава военна подкрепа от Северна Корея, Иран, Беларус и Китай. Немалко доставки са определяни като "машини, превозни средства, електроника и резервни части" - необходими компоненти за руската оръжейна промишленост, се посочва още в доклада. Пхенян, обаче, няма задръжки за директни оръжейни пратки.

"Това е балистична ракета. Според нас тя е севернокорейска", показва Андрей Кулчивски, директор на Военна изследователска лаборатория, Киев.

Производството на дронове вече е приоритет за Русия. Москва обяви, че тази година ще произвежда три пъти повече безпилотни апарати.

"Нещо друго, което наблюдаваме напоследък - руснаците започнаха да боядисват иранските дронове Шахед в черно. Това ни пречи да засичаме през нощта", допълва Андрей Кулчивски, директор на Военна изследователска лаборатория, Киев.

Русия вече е в по-силна позиция, отколкото беше преди година и е готова да спечели превес над украинските войски, се посочва още в доклада на норвежкото разузнаване. Причините са, че Москва "може да мобилизира около три пъти повече войски от Украйна", "Кремъл умело заобикаля санкциите", а руската промишленост вече "може да произвежда достатъчно боеприпаси, бойни машини, безпилотни самолети и ракети".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Паскалев преподписа с Локомотив Пловдив
Мартин Паскалев преподписа с Локомотив Пловдив
Биткойнът бележи нов връх
Биткойнът бележи нов връх