НОВИНИ

Съдия Цариградска пред БНТ: Натискът срещу мен продължава и след убийството на Нотариуса

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:10, 13.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Натискът срещу съдия Владислава Цариградска продължава и след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това каза самата тя пред БНТ след изслушването ѝ пред съдийската колегия на ВСС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще проверява информации, че разстреляният в края на януари Мартин Божанов е ползвал някаква форма на свидетелска защита. Ще се установява и дали е ползвал специализиран транспорт от Бюрото за защита на свидетели, което е към правосъдното ведомство.

Славов каза това в края на заседанието на Съдийската колегия, на което бяха изслушани временно изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващият журналист Николай Стайков по случая "Нотариуса".

Двама прокурори са получили заплахи в неделя, а Сарафов поиска от правосъдния министър да им назначи охрана.

"Единият е намерил патрон в пощенската си кутия, а друга обвинителка е открила кръст от клони пред входната врата на жилището си. Сякаш настана една обществена вакханалия, в която започнаха конкретни заплахи срещу магистрати и това трябва да бъде преустановено."

Пред магистратите Сарафов посочи, че към момента не разполага с достоверна информация за частни клубове, магистратско влияние или съмнителни контакти между съдии, криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости. Той обясни, че няма правомощия да се меси директно в работата на разследващите.

Журналистът от АКФ Николай Стайков представи детайли по техни разследвания. Той обаче заяви, че няма да спекулира с имена от ВИП клуба на Нотариуса въпреки изтичащите имена в медии. Според журналиста има информация, че Нотариуса е използвал син буркан и е посещавал паркинга на закритата спецпрокуратура. Стайков поиска да се провери дали Божанов е имал статут на информатор, както и дали са замитани следи, тъй като сигналът за смъртта му е подаден с близо час закъснение.

"Имам три телефона само аз. Аз знам, че са били 4 - 5. Къде са останалите? Това е прикриване на следи и укриване на данни с цел възпрепятстване на разследването", каза Николай Стайков.

"Трябва да бъде изяснен казусът дали лицето е било защитено от органите на полицията, от Бюрото по защита или някой друг", посочи правосъдният министър

Заплашваната съдия Владислава Цариградска за втори път разказа пред ВСС за натиска от страна на групата Божанов и припомни, че от 2020 г. насам липсват действия на институциите. Пред "По света и у нас" съдията заяви, че е била щателно проучвана от групата на Нотариуса и вероятно срещу нея са използвани СРС-та:

"Имам потвърждения за това, че през държавните масиви съм проучвана и тази информация се изнася в определени медии".

БНТ: Кой според вас стои на върха на тази пирамида?

Владислава Цариградска - съдия: На този въпрос мога да ви отговоря, ако прокуратурата ми позволи да се запозная с материалите.

Съдия Цариградска е с назначена охрана, но по думите ѝ натискът продължава.

"След разстрела на Божанов отново се поднови. Разширяват се вече мащабите и натискът, включително нови и нови обстоятелства за всевъзможни мои роднини. Целият ми родствен кръг е публично достъпен".

Според съдия Цариградска е нужно да се помислят законодателни промени, които да засилят ролята на жертвите на престъпления дори те и да на са съдии.

"Да могат те да са активен участник в досъдебната фаза и да се разбие прокурорският монопол", коментира тя.

Правосъдният министър изрази надежда, че този път ВСС ще осигури по-голяма защита на заплашваните магистрати.

"Този път да не са само декларации, да не са само писма за подкрепа, да не са само стандарти за независимост. Второ - извършителите на всички тези дейности да бъдат разследвани, установени и осъдени", каза Атанас Славов.

Специална комисия ще продължи изясняването на твърденията около скандалите, свързани с Божанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ подкрепи проектите за увеличаване на преноса на газ през България от Гърция
САЩ подкрепи проектите за увеличаване на преноса на газ през България от Гърция
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС