НОВИНИ

Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС

Николай Денков присъства на откриването на хидрореактор на ПАВЕЦ "Белмекен"

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 13.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Според премиера Николай Денков, постовете не са важни, а е важно какво може да се свърши при една или друга конфигурация на Министерския съвет. Коментарът идва по повод продължаващото напрежение след ултиматума на ГЕРБ, че ако не получат външно министерство страната отива на избори. Министър-председателят посети ПАВЕЦ "Белмекен" за откриването след ремонт на 5-и хидрореактор.

Николай Денков обясни защо ПП-ДБ са втвърдили позицията си за Външно министерство преди ротацията:

"Нека да припомня, че всичко стартира от едно изказване на г-н Борисов, в което той едва ли не постави под въпрос възможността премиерът да отиде с министри в Щатите. Това именно беше знак, че някой може да се опита да пречи на тези контакти и това за мен е, разбира се, неприемливо. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може когато има дискусия да се чуват съответните мнения."

Според Денков спорът е преекспониран:

"В цялата дискусия много беше преекспонирана темата кой какъв пост ще заеме. Това, което казахме ясно, е първо, че ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата."

Разговорите с Мария Габриел за ротацията продължават, увери премиерът:

"Търсим решение, което да изглежда балансирано за всички и в края на краищата ще има подкрепа и от партийните лидери. Постовете не са основното. Основното е какво можем да свършим при една или друга конфигурация на МС."

снимки: БТА

По повод думите на Бойко Борисов, че за енергетиците в Маришкия басейн ще бъдат дадени допълнително 160 млн. лева, Николай Денков коментира така:

"Има средства в различни фондове, въпросът е да бъдат използвани по правилния начин и да дадат правилния резултат."

Премиерът откри след ремонт 5-а турбина на ПАВЕЦ "Белмекен". През 2022 година бяха пуснати след рехабилитация първите две, а през следващата още две. Мощността на 5-и хидроагрегат е 75 мегавата. Той може да изпомпва 6 кубични метра в секунда. Проектът е за 10 млн. евро, 70% от които са от фонд "Козлодуй".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна
Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна
ЦРУ и МОСАД обсъждат ново примирие в Газа
ЦРУ и МОСАД обсъждат ново примирие в Газа