НОВИНИ

Цветан Цветанов: Защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск в заведението на Нотариуса?

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 13.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Отговорът на държавата трябва да бъде много адекватен, но за съжаление през последните години видяхме една политическа нестабилност, която пряко рефлектира върху системата за сигурност, така бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира в студиото "Още от деня" заплахите срещу магистрати, разследвали престъпна схема, за която има съмнение, че се е сраснала с магистратските среди.

Той заяви, че виждаме сериозни пробиви в националната ни сигурност. Всички криминални случаи, както и тези, свързани с шпионаж, показват, че няма ясна политическа воля, която да стои твърдо зад реформите и това, което трябва да се направи.

"За мен тревожното е, че по сигналите, подадени от съдия Владислава Цариградска 2019 или 2020 г. февруари месец, никой не е предприел адекватни действия, за да бъде осуетено разрастването на тази мрежа. Това, което видяхме, че е в близост до Специализирания съд и прокуратура - през последните години е било открито заведение, което е било с протекцията на въпросния Мартин Божанов - Нотариуса и се е ползвало от определени магистрати, които са имали тази възможност."

Цветанов попита защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск във въпросното заведение.

Той направи паралел между убийството на Нотариуса и това на Алексей Петров, като подчерта, че "и двете фигури са имали огромно влияние в съдебната система и в начина и механизма на функциониране на престъпния свят - срастването на престъпния свят с държавата".

Цветанов каза, че по времето, когато е бил вътрешен министър, не му е била докладвана оперативна информация за Мартин Божанов.

"След 2013 г. беше закрито звеното в ГДБОП, занимаващо се с организирана престъпност и по висшите етажи на съдебната система за корупцията и в администрацията в държавното управление. Тогава тези оперативни дела бяха прехвърлени в ДАНС и тогава прокуратурата иззе цялата оперативна дейност и тези дела не видяха никъде бял свят."

Посъветва парламентарната комисия, сформирана по случая с Нотариуса, да вникне в дълбочина на всички тези оперативни дела, ако не са унищожени, за да видят генезиса на зависимостите и на процесите, на които може да бъде противодействано, за да не продължават по същия начин.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айк Мнацаканян загуби в полуфиналите на европейското в Букурещ, Милов и Амаев ще се борят в репешажите
Айк Мнацаканян загуби в полуфиналите на европейското в Букурещ, Милов и Амаев ще се борят в репешажите
Новият закон за БНБ е обнародван в "Държавен вестник"
Новият закон за БНБ е обнародван в "Държавен вестник"