НОВИНИ

Зрелостниците трябва да подадат заявления какви матури ще полагат

При какви условия ще става това и ще се възползват ли учениците?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:31, 13.02.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Полезна информация за дванадесетокласниците и техните родители. До 21 февруари всички зрелостници трябва да подадат заявления какви матури ще полагат.

Особено важно е да определят каква ще бъде втората им задължителна матура, която е по профилиращ предмет.

На първо четене в парламента беше приета и промяна в Закона за училищното образование, според която оценките от матурите ще могат да се повишават.

В столичното 30-о училище в момента събират заявленията на какви матури ще се явят учениците им. Срокът е от 6 до 21 февруари.

Първата задължителна матура е по български език и литература. Втората по профилиращ предмет, който се изучава в 11-и и 12-и клас. Тук това са биология, химия, география, испански, немски, английски.

"И това определя най-често и в последните години вече като традиция избора на втори предмет за полагане на ДЗИ. В две трети от учениците това е предметът английски език", заяви Атанаска Рейха, директор на 30-о СУ "Братя Миладинови".

От няколко години английският език е най-предпочитаната втора матура в столицата.

"Английски език. Защото немският е труден език, географията ми харесва, но не ми е толкова присърце и английския го владея", коментира Кремена Калинова, 12-и клас, 30-о СУ.

От миналата година освен двете задължителни и двете допълнителни матури зрелостниците имат възможност да положат и два изпита за валидиране на знания по учебен предмет, който не е в дипломата им.

За целта в училището до 21 февруари се подава отделно заявление. За явяването на такъв изпит се заплащат 30 лева.

В столицата миналата година около 200 ученици валидираха знания. В 30-о училище такива е нямало, но сега има желаещи за валидиране на математиката.

"Със сигурност ми трябва за кандидатстването. Аз искам да кандидатствам "Софтуерно инженерство", а в самата диплома матурата я нямам, тъй като не съм такава паралелка", допълни Цветан Веселинов, 12-и клас, 30-о СУ.

Оценките от тези изпити се записват в удостоверение, а не в дипломата и се използват за кандидатстване във висши училища. Така ще бъде и с повишените оценки от матурите.

На първо четене парламентът прие в рамките на една година от провеждането на матурата зрелостниците да могат еднократно да повишат оценката си, ако е различна от двойка.

"То не е нова диплома, а допълнителен документ, който удостоверява по-високата, евентуално, оценка. То е обвързано най-вече с желанията за вход във висшите учебни заведения, ако там им е необходима по-висока оценка, за да бъдат конкурентни", заяви Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

"Тази опция позволява ученикът да е малко по-спокоен. Дори да знаем някои неща понякога просто забравяме от притеснение или не ни идва на момента. Така че, да, мисля, че е невероятна опция", каза още Веселин Симеонов, 12-и клас, 30-о СУ.

Очаква се промяната да бъде приета и на второ четене, за се уточни технически как точно училищата ще провеждат изпитите за повишаване на оценките.

Тази година задължителната матура по български език и литература е на 17 май. Втората матура и държавният изпит по професионална квалификация са на 20 май.

Двете допълнителни матури плюс изпитите за валидиране на знания ще са между 22 и 31 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в ТЕЛК-Русе
Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в ТЕЛК-Русе
Лиза Витоци със златото в индивидуалната дисциплина на 15 км на световното първенство по биатлон
Лиза Витоци със златото в индивидуалната дисциплина на 15 км на световното първенство по биатлон