НОВИНИ

Тежко остава състоянието на пациента, който пострада след пожара в психиатрията в Бургас

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 13.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Слушай новината

Тежко остава състоянието на пациента, който пострада след пожара в Центъра за психично здраве в Бургас. Инцидентът, който предизвика среднощна евакуация и обгази други четирима пациенти, се разследва. По неофициална информация, огънят е причинен от цигара.

51-годишният пациент, който е с минимални изгаряния, но остава в болницата заради вдишаните газове, е един от шестимата, които са били на горящия етаж. Все още не е ясно кой е предизвикал инцидента. През целия ден се извършваха огледи.

"След като са приключили разпитите на всички, които са били на този етаж ще можем да коментираме каква може да версията за възникване на пожара. Щетите, които виждаме тук зад нас показват, че най-силно задимяване и вероятно горене е имало в общите части", каза комисар Николай Николаев, директор на РСПБЗН-Бургас.

По първоначални данни, огънят е тръгнал от фотьойли в коридора. А най-вероятната причина е цигара, въпреки че пушенето в центъра е забранено.

"Нашите пациенти, 90% от случаите са пушачи. Предвид естеството на заболяването на пациентите, проблема идва оттам, така че много трудно е да бъдат вкарани в някакъв регламент – кога, къде...", обясни д-р Надя Желязкова - управител на ЦПЗ-Бургас.

Макар психодиспансерът, който е единствен за областта, да е държавен, днес комисия от Община Бургас описа щетите и ще помогне финансово.

"Щети по стени, тавани, подови настилки, вътрешни врати, цялата ел. инсталация е повредена, пожароизвестителната инсталация. Всичко това е оценено. Необходимите средства, които спешно следва да предоставим на ЦПЗ е в размер на 90 000 лева", каза Чанка Коралска, зам.-кмет на Община Бургас.

До края на ремонта пациентите от обгорелия етаж са преместени в други стаи.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиза Витоци със златото в индивидуалната дисциплина на 15 км на световното първенство по биатлон
Лиза Витоци със златото в индивидуалната дисциплина на 15 км на световното първенство по биатлон
Петър Мицин пред БНТ: Раздадох се колкото мога, но накрая ме застигна умората (ВИДЕО)
Петър Мицин пред БНТ: Раздадох се колкото мога, но накрая ме застигна умората (ВИДЕО)