НОВИНИ

ДАНС установи двама руски шпиони, пребивавали у нас под чужда самоличност

На двамата е наложена забрана да влизат на територията на България и ЕС

Айше Сали
от Айше Сали
13:24, 26.02.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
ДАНС
Слушай новината

ДАНС наложи забрана за влизане в страната на две лица, установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

Руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според придобитите данни основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.

Със заповед на председателя на ДАНС на 26 февруари 2024 г. на двамата е наложена принудителна административна мярка забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите - членки на Европейския съюз, за срок от 5 години, тъй като за двете лица има данни, че действат против сигурността на страната.Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната
Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната
България ще бъде един от домакините на европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 г.
България ще бъде един от домакините на европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 г.