НОВИНИ

Хамас е получил проект на предложение за примирие в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:11, 27.02.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Хамас е получил проект на парижкото предложение за примирие в Газа, което ще позволи 40-дневно първоначално спиране на военните операции.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с преговорите. Парижкото споразумение предвижда да бъдат разменени палестински затворници срещу всички жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни и болни, държани като заложници от Хамас - един заложник за десет затворници.

Освен това се предвижда постепенно връщане на разселените цивилни граждани в северната част на ивицата Газа, с изключение на мъжете, годни за военна служба. Парижкото споразумение включва още ангажимент да бъдат допускани по 500 камиона дневно с хуманитарна помощ, както и възстановяване на болниците и пекарните в палестинския анклав.

Днес емирът на Катар ще се срещне в Париж с френския президент Еманюел Макрон на фона на съобщенията, че Катар ще бъде посредник на разговори между Израел и Хамас в опит да бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа до края на седмицата. Подобна надежда изрази по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън, позовавайки се на информация на съветника си по сигурността Джейк Съливан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жирона се върна на второто място в класирането след класически успех над Райо Валекано
Жирона се върна на второто място в класирането след класически успех над Райо Валекано
Николай Киров се завърна в Арда Кърджали
Николай Киров се завърна в Арда Кърджали