НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Одобриха санирането на голям жилищен блок в Горна Оряховица

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 27.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Благоприятна развръзка за хората в един от големите жилищни блокове в Горна Оряховица, кандидатствали по програмата за безплатно саниране. В средата на януари те ни потърсиха с молба за съдействие, тъй като не са одобрени, въпреки че отговаряли на всички условия. Според тях, ставало дума за техническа грешка, но тъй като от МРРБ не отговаряли на жалбите им, има опасност да изпуснат шанса за ремонт на старата сграда. След репортаж в „По света и у нас" документите им са преразгледани и вчера хората получили писмо, че блокът вече е в списъка за саниране.

Битката с институциите води Николай Николов. Освен жител на въпросния блок той е и председател на Сдружението на собствениците. Затова от името на всички непрекъснато пише писма, на които, обаче не получавал отговор. Отказът от министерството получил в навечерието на Коледа и в първия работен ден изпратил жалба, убеден, че става дума за техническа грешка.

„Веднага, след като разбрах резултата, написах жалба до МРРБ. От там доста време никой – нищо, не ми обърна внимание. След това се принудих да потърся медиите, за което ви благодаря, че откликнахте всички”, споделя Николай Николов – управител на Сдружение на собствениците „Дружба 7-10“.

След дълго чакане идва и позиция от министерството, в която признават грешката си. Специална комисия преразгледала документите и направила нови изчисления.

„И вчера получихме отговор, който е окончателен и който е в наш плюс, нали, казват, че ще бъдем санирани. Ползите за нас ще бъдат много големи. Най-вече ще го усетим в сметките за отопление. Блокът е на над 30 години и със сигурност има нужда от саниране. Има полза от намесата на БНТ. Те бързо откликнаха. След репортажа светкавично имахме отговор“, посочи Николай Николов – у-л на Сдружение на собствениците „Дружба 7-10“.

Въпреки че някои от съседите на Николов го съветвали да се откаже от тази битка, сега всички са му благодарни, защото за ремонта на старата сграда ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

„Браво, моето момче! Ти си моята гордост! Браво на теб! Желая ти много късмет и все така да си упорит и настойчив на всяка една работа, която вършиш. Благодаря ти! Благодаря ти от сърце! От целия блок, от всички хора, които са облагодетелствани от тази придобивка, която ще имаме“, развълнувана е Галя Стойкова – жител на блока.

Николай Николов съветва всички да търсим правата си до край и да помним, че държавата понякога греши и има начин да поправим това, и то в срок.

Автор: Зорница Илиева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивана е била натиквана в ъгъла вербално и невербално, защото е различна, смята кметът на Дупница
Ивана е била натиквана в ъгъла вербално и невербално, защото е различна, смята кметът на Дупница
Има разкол в сливенската митрополия, заяви отец Евгений
Има разкол в сливенската митрополия, заяви отец Евгений