НОВИНИ

Тонове боклуци задръстват пловдивския квартал "Столипиново"

Според жителите причината е липсата на контейнери за смет

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Златин Бояджиев
06:45, 27.02.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на пловдивския квартал "Столипиново" подадоха сигнал в БНТ за липсата на контейнери за смет. Според хората няма достатъчно съдове за да се събира отпадъка, което води до опасност от зарази. От районното кметство отговориха, че проблемът е заради смяната на съдовете в града, очакват се нови, които да заменят амортизираните.

На улица "Възход" край един от блоковете са се образували камари от боклуци:

"Вижте какво е тука. Това е торище. Тук не може да се живее. Слизат, ровят се тук, като ги видя сърцето ми се къса. Това не е живот, не е", казва Пенка Ангелова.

"Вижте малко, вижте малко каква алергия живеем тук. Виж каква мръсотия. Имаме болни деца. Целият блок е болен, децата ни болни са. Задух, и как няма да хвана вирус", оплаква се Айри Есман.

Проверка на екипа ни показа, че за блок с десет входа няма нито една кофа за боклук. Първият контейнер е на 150 метра от блока

От общинското предприятие, което извозва сметта признаха, че на това място няма как да се поставят контейнери, но в близост са разположени 70 кофи за боклук:

"Това е във връзка с това, че там има нерегламентирани търговски обекти, които възпрепятстват обслужването на контейнерите", обясни Десислава Георгиева – директор на ОП "Чистота".

Проблемът с незаконните обекти трябва да се реши от районното кметство, но кога ще стане това не е ясно. Купищата отпадъци край жилищните сгради в квартала са тема, по която се дебатира от години. При последната на акция на "Чистота" в "Столипиново" отпреди месец са извозени извънредно 100 тона боклук.

"Въпреки това проблемът остава, тъй като изглежда там такава е нагласата на гражданите. На този район и може би културата, за да не може да се запази чист", посочва Десислава Георгиева - директор на ОП "Чистота".

След запитването на БНТ започна събиране на отпадъците на улица "Възход".

"Сега е добре. Пак ще чистим обаче, ще чистим. Има няма 15 -20 дена пак същото става", коментира Иван Атанасов - служител на "Чистота".

За околните блокове обаче също се чака решение с извозване на отпадъците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България започва днес
37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България започва днес
Окаяно е състоянието на парк във Варна
Окаяно е състоянието на парк във Варна