НОВИНИ

Фермерските протести: Брюксел е готов на дебат, но не се очакват големи решения преди евроизборите

Селскостопанската политика на ЕС е станала бюрократично чудовище, смята германският земеделски министър

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:35, 27.02.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Брюксел протестите на земеделците ескалират. Въпреки отстъпките, направени от Европейската комисия, фермерите остават недоволни.

Вчерашният протест в Брюксел беше втори в продължение на месец и протестиращите бяха много по изнервени и търсеха конфронтация със силите на реда, предава кореспондентът на БНТ Десислава Апостолова.

"Вчера полицията беше създала периметър за сигурност, така че да не могат тракторите да стигнат со съвета където заседаваха агроминистрите. Обстановката беше напрегната и те се опитваха да съборят с тракторите си всички заграждения. Протестиращите замеряха с предмети силите на реда, те им отвърнаха с водни оръдия. Исканията остават едни и същи - справедливи изкупни цени. Фермерите казват, че произвеждат нашата храна, а самите те не могат да се изхранват чрез работата си", разказа тя.

Политиците се влияят от гласа на улицата и ЕК направи някои отстъпки, свързани с използването на пестициди и това земеделците да не се налага да оставят непреработваема земя. Това обаче не е достатъчно, тъй като фермерите искат преосмисляне на общата селскостопанска политика в ЕС, но това няма как да се случи няколко месеца преди изборите.

Самите ресорни министри признават, че проблем има - според германския земеделски министър селскостопанската политика на ЕС се е превърнала в едно "бюрократично чудовище". И от двете страни има желание за промяна, но тя няма как да стане по-бързо и то в месеците преди европейските избори. Брюксел обеща т.нар. стратегически дебат, но резултати от него надали ще се видят преди лятото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Градев пред БНТ: Всички трябва да се обединим в кандидатурата на Стилиян Петров (ВИДЕО)
Георги Градев пред БНТ: Всички трябва да се обединим в кандидатурата на Стилиян Петров (ВИДЕО)
Уест Хем спечели лондонското дерби с Брентфорд с хеттрик на Джаред Боуен
Уест Хем спечели лондонското дерби с Брентфорд с хеттрик на Джаред Боуен