НОВИНИ

Войски на НАТО в Украйна? Идеята на Макрон не среща подкрепа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:06, 27.02.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Европа
Слушай новината

НАТО няма планове да разполага бойни подразделения в Украйна, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и допълни, че съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Киев. Така Столтенберг коментира идеята на френския президент. Късно снощи Еманюел Макрон заяви, че не е изключено войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Макар да подчерта, че няма консенсус по темата, той все пак не отхвърли възможността това да стане в даден момент.

Говорител на Белия дом заяви, че американският президент Джо Байдън е дал ясно да се разбере, че Вашингтон няма да изпрати свои войски.

Преди това други съюзници от Алианса, сред които Великобритания, Испания и Германия казаха, че техни войници няма да се включат в сраженията. А от Кремъл заявиха, че подобен ход би се тълкувал като война между НАТО и Русия.

"Русия не може и не бива да печели тази война. Това е в името на общата ни сигурност."

С тези думи френският президент Еманюел Макрон се обърна към лидери и делегати от 20 други държави, дошли в Париж, за да обсъдят помощта, която може да бъде оказана на Украйна. В края на срещата Макрон намекна, че не е невъзможно в даден момент на фронта да бъдат изпратени и войски на НАТО.

"Няма консенсус за изпращането на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче, нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война. Много от хората, които днес казват "никога, никога", бяха същите, които преди две години казваха "никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег. Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел", обясни Еманюел Макрон, президент на Франция.

На срещата в Париж присъстваха германският канцлер Шолц, британският външен министър Дейвид Камерън, делегации от Съединените щати и Канада. Полският президент Анджей Дуда заяви, че изпращането на войски в Украйна не "предизвиква интерес" сред страните от НАТО.

Берлин - вторият най-силен съюзник на Киев след Вашингтон, подкрепя изпращането на още танкове и муниции. Но не и директното си въвличане във войната.

"Имаме принципно споразумение, което вярвам, че ще продължим да спазваме и в бъдеще - няма да има никакви войски, никакви войници на украинска земя, които да са изпратени от европейски или натовски държави. Военните в нашите държави няма да имат роля във войната. Важно е да не го забравяме", подчерта Олаф Шолц, канцлер на Германия.

"Не планираме да разширяваме участието си във войната отвъд обучението на украински военнослужещи" - това беше отговорът на Лондон. Великобритания е сред държавите, които предоставят военна помощ на украинската армия, провеждат и обучения как да бъдат използвани западните оръжия и танкове.

Испания, Чехия и Италия също се дистанцираха от идеята на Макрон. Унгария, която е единствената държава от ЕС, която поддържа добри отношения с Русия, е против както изпращането на оръжия, така и на войски.
Премиерът на Швеция, която след вчерашното отпадане на унгарското вето е на път да сложи край на 200 години неутралитет и да стане 32-ия член на НАТО заяви, че към момента Киев не е поискал подобна подкрепа и въпросът не е на дневен ред.

Изпращането на войски на НАТО в Украйна, би означавало конфликт между Русия и НАТО. Думи, които за пореден път бяха повторени от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Самият факт, че се обсъжда изпращането на контингент натовски войски в Украйна, е много важен нов елемент. Запознати сме с принципната позиция на г-н Макрон, че Русия трябва да претърпи стратегическо поражение. Но не може да не ни направи впечатление, че темата за изпращане на военни в Украйна е обсъждана. Разбира се, няма консенсус и по-трезво разсъждаващите държави имат ясна преценка за потенциалните рискове, за опасността, която въвличането в горещ конфликт носи", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Сред идеите, около които все пак имаше консенсус по време на срещата в Париж, беше създаването на коалиция, посветена на доставките на ракети със среден и далечен обсег на действие. Обсъждано е и предложение ЕС да купува боеприпаси, произведени в трети страни и да ги предоставя на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Обичам Чемпиъншип, там играят луд футбол
Юрген Клоп: Обичам Чемпиъншип, там играят луд футбол
Шпионският скандал: Как са се внедрили двамата руснаци?
Шпионският скандал: Как са се внедрили двамата руснаци?