НОВИНИ

Чехия и Полша не обмислят да изпращат войски в Украйна

чехия полша обмислят изпращат войски украйна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:40, 27.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Полша и Чехия обявиха днес, че не обмислят да изпращат войски в Украйна, предаде Ройтерс. Вариантът европейски държави да изпратят свои войски в Украйна беше споменат по време на конференция в Париж. Двете държави обаче, се съгласиха да закупуват повече муниции за Киев.

Френският президент Еманюел Макрон вчера спомена възможността европейските държави да изпратят въоръжени сили в подкрепа на Украйна и каза, че “нищо не трябва да бъде изключвано”.

Макрон допълни обаче, че на този етап няма постигнат консенсус по въпроса, но страните съюзнички са били единодушни, че трябва да положат по-големи усилия за доставка на повече муниции за Киев, в момент когато борбата му срещу руската инвазия навлиза в третата си година.

Москва предупреди днес, че конфликт между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО би бил неизбежен, ако европейските членки на НАТО изпратят войски в Украйна.

Запитани за коментар по темата, чешкият премиер Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.

"Убеден съм, че трябва да разработим пътищата за подкрепа, по които поехме след руската агресия", каза днес Фиала на пресконференция в присъствието на Туск в Прага.

Той допълни, че "вярва, че не трябва да прибягваме до някакви други методи или пътища."

"Полша не планира да изпраща войските си на територията на Украйна", уточни Туск.

Представител на Белия дом каза пред Ройтерс вчера, че както САЩ, така и НАТО, не планират да изпращат въоръжени сили да се сражават в Украйна.

Туск приветства чешки план за закупуването на стотици хиляди единици боеприпаси за Украйна от държави извън ЕС, като Прага търси съюзници за финансирането му.

Туск и Фиала ще се срещнат днес с премиерите на Словакия и Унгария, а темата за Украйна ще предизвиква разногласие между тях.

Словашкият премиер Роберт Фицо, който се противопоставя на военната подкрепа за Украйна, първи подчерта, че няколко страни членки на ЕС и НАТО обмислят изпращането на въоръжени сили в Украйна на двустранна основа и предупреди, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза днес, че Унгария не възнамерява да изпраща въоръжение или войски в Украйна и тази нейна позиция е “непоклатима”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-опасният нидерландски наркобарон е осъден на доживотен затвор
Най-опасният нидерландски наркобарон е осъден на доживотен затвор
Серхио Агуеро отрече слуховете, че може да се завърне във футбола
Серхио Агуеро отрече слуховете, че може да се завърне във футбола