НОВИНИ

Шпионският скандал: Как са се внедрили двамата руснаци?

Айше Сали
от Айше Сали
18:01, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Шпионският скандал, при който ДАНС установи двама "нелегали", които са действали у нас.

Освен под прикритието им в България двамата - Татяна Горочкина и Владимир Горочкин, са били съпрузи и в реалния живот. Те са сключили граждански брак у нас в обреден дом в центъра на София.

Втори път си казват "да", за да заживеят нов живот. В обредния дом на ул. "Кракра" в София Владимир Горочкин и Татяна Горочкина отново са се врекли във вярност. Този път, за да се превърнат в Денис Рашков и Дияна Рашкова.

За Владимир новият живот е уж завръщане към стария, защото влиза в ролята на дете на българин и рускиня, което е отведено от своята майка в родната ѝ страна.

Завръща се у нас 20 години по-късно, представяйки се за Денис, с когото българските роднини са загубили връзка. Предполага се, че истинският Денис Рашков е починал. Според експертите това е класически случай за внедряване на т. нар. нелегали.

"Подходящи в миналото бяха деца, родени някъде. След няколко години е починало детето, разузнавачите изземат документите и по този акт за раждане изготвят документ за самоличност на бъдещия "нелегал". Има и други случаи - съществуващ гражданин, който е на сходна възраст с разузнавача нелегал. Даже може да бъде и със сходна професия", заяви Иван Пенков, бивш заместник-директор на Военното разузнаване.

Заради въвеждането на новите технологии като лицево разпознаване на граничните пунктове, използването на този способ става все по-трудно. Не е ясно каква задача е трябвало да изпълнят шпионите, след като получат български документи.

"Може да се съди, че те не са били предназначени за използване в България, което е също обичайна мярка - от България да отидат в друга разузнавателна страна, която представлява интерес за Русия и да бъдат използвани там. Вече е въпрос на гадаене защо не са изпратени още докато са били в нашата страна и да са заминали и защо се е наложило да се връщат обратно в страната изпращач? Какво се е налагало да доработват по документите им?", коментира Иван Пенков, бивш зам.-директор на Военното разузнаване.

Разузнавачът смята, че е възможно шпионите да са били осветени от самите изпращачи, за да бъдат предпазени по-важни хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войски на НАТО в Украйна? Идеята на Макрон не среща подкрепа
Войски на НАТО в Украйна? Идеята на Макрон не среща подкрепа
Втора загуба за България от Украйна в плейофите на Лигата на Нациите при жените
Втора загуба за България от Украйна в плейофите на Лигата на Нациите при жените