НОВИНИ

Удължават забраната за износ на инсулини с още един месец (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:51, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Удължават забраната за износ на инсулини с още един месец. Тя ще важи до края на март. Според Здравното министерство това е начинът да осигурят достъп до терапия.

Проверки на Агенцията по лекарствата и РЗИ в близо 360 аптеки в страната показали, че има проблеми с осигуряването на общо 8 вида инсулини.

Наличности в страната има, но заради проблеми при търговците на едро те не стигат до аптеките, твърдят от Министерството на здравеопазването.

В последните дни се появиха сигнали, че три вида инсулини на един производител се намират трудно в аптеките в страната.

"Тази драма с недостига на някои лекарства всъщност се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

В края на миналата седмица от Асоциацията на паралелните търговци с лекарства получили справка за наличностите от трите вида инсулини по Закона за достъп до обществена информация. Анализът им показал, че голяма част от тях са в склада на производителя.

"От тези цитирани от Изпълнителната агенция по лекарствата над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. 3044 са опаковките, които са разпределени в четирите големи търговеца на едро с лекарства", допълни Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

"Това е буферно количество, което задоволява потребностите на страната за 3 месеца и всеки търговец на едро, който е поискал да бъде снабден с този лекарствен продукт, съответно може да си го закупи", коментира проф Илко Гетов, зам.-министър на здравеопазването.

"Нямаме задържани количества при нас - търговците на едро с лекарства. Ежедневно сме проверявани от институциите - те установяват какви са наличните количества. Те се разпределят своевременно в аптечната мрежа и няма никакво задържане, уверявам ви", добави Оля Василева, изпълнителен директорна БАТЕЛ.

От Здравното министерство твърдят друго.

"Проблемът с липсата на инсулин и други лекарствени продукти в аптеките е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро. Те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях. Не поддържат достатъчни количества", заяви проф. Илко Гетов.

Търговците на едро отрекоха обвиненията. И заявиха, че от министерството не са ги търсили за проблема с инсулините. А преди пресконференцията в Здравното министерство коментираха.

"Трудно ми е да обясня защо непрекъснато се използват търговците на едро с лекарства като някакво звено, към което да се насочи проблемът. Призовавам институциите да си свършат работата, да реализират контрол и да се види къде е проблемът", допълни Оля Василева, изпълнителен директор на БАТЕЛ.

От Агенцията по лекарствата обясниха, че отношенията между производители, търговци на едно и аптеки са търговски, санкции за забавени доставки в закона не са предвидени, а и проверяващите трудно могат да разберат къде по веригата е проблемът.

"Считам, че се касае до голяма степен за организационни затруднения, които следва да бъдат изчистени така че да не се стига до забавяне, когато пациентите трябва да си осигурят съответния лекарствен продукт", подчерта Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Ние както се казва газим в данните и не знаем къде е проблемът. А информация по веригата на доставка би трябвало да се намира в системата за проследяване на наличностите", каза още Светослав Крумов, Български фармацевтичен съюз.

Правилата за работа на системата ще бъдат променени. Предложенията за това са в процес на съгласуване с Европейската комисия, който трябва да приключи на 14 март. След това влизат за гласуване в парламента. А докато промените влязат в сила Здравното министерство ще удължава забраната за износ на инсулини всеки месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Срещу когото и да се изправим на полуфиналите, ще е силен опонент
Душан Керкез: Срещу когото и да се изправим на полуфиналите, ще е силен опонент
България няма да изпраща войски в Украйна, увери премиерът (ОБЗОР)
България няма да изпраща войски в Украйна, увери премиерът (ОБЗОР)