НОВИНИ

ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение на ПП-ДБ (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 27.02.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ с конкретно предложение към ПП-ДБ - коалиционно споразумение. Всичко трябва да бъде разписано, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му до 10 дни ще предложи на ПП-ДБ коалиционно споразумение. В него ще бъде заложено изискването министрите в кабинета да бъдат подбрани на принципа на електоралната тежест.

"Това коалиционно споразумение започва от мандата, през МС, защото ние се явяваме на избори не за регулатори, а първо за създаване на управление. Ние ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето - всичко, което те предлагат и нов преглед на министрите. Ако темата външно министерство продължи да стои от сега ви казвам, че отиваме на предсрочни избори. Голяма част от това, което предлагаме, даже огромната е техния меморандум", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

ПП-ДБ искат да прочетат внимателно предложението на ГЕРБ-СДС. Вчера Петков писал ес ем ес на Борисов.

"И съм му казал: Време е да седнеме да говориме. Задължително следващият премиер трябва да бъде Мария Габриел. Бих призовал ГЕРБ да работят по-бързо, по-старателно, така че да имаме възможността да седнем да говорим заедно още този уикенд. До този момент нищо не мога да приема преди да видим реално какво предлагат. Министрите са много по-малко важни от това, което става дума за т.н. перманентна власт.

БНТ: Приемате ли коалиционно споразумение за целия мандат?

- Искам да видя точно какво означава това, защото в нашия случай ние го направихме много публично, разбрах, че те ще ни го дадат формално", отговори Кирил Петков - съпредседател на ПП.

Премиерът Николай Денков заяви, че очаква успешна ротация.

"Това, което създава повече напрежение е как в НС ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с антикорупционната комисия, с ВСС, прокурорският съвет и със съответните регулатори. Подаването на оставка на шести март означава да изпратя едно писмо в НС, в което пише: подавам си оставката. Така че, естествено, че ще го направя", каза премиерът Николай Денков.

"Никой не ни е забил датата 6-7-8. Денков си дава оставката, щом е решил така, но кога ще влезе точката в дневния ред за предсрочни избори или за кабинет, както Христо Иванов е казал - до април имаме време чак", подчерта Бойко Борисов.

Денков е готов със своята оценка на министрите и до края на седмицата ще направят преглед заедно с Мария Габриел.

"Този кабинет, който през тези 9 месеца управлява България, всъщност е избран по подобен начин след обсъждания с госпожа Габриел и с партийните лидери. Част от тези министри и са предложени от госпожа Габриел и ние сме се съгласили с тях. Така че, единствената причина да не казвам кои са, е само защото този екип трябва да работи заедно и не трябва да бъде делен на наши и ваши", заяви Денков.

И Борисов направи анализ на министрите - спрямо пътуванията им в чужбина.

"Кирил Вътев - 24, докато земеделците се бият с мляко и домати по улиците. Министърът на туризма над 50 - е това е министър на туризма, да пътува. Мария габриел е 30. Значи външната министърка има по-малко от половината министерски съвет. А ние получаваме: искаме външно, за да може Ники да пътува", каза Борисов.

"Другият министър, който е атакувал, е който търси инвестиции. Къде да ги търси у нас или в чужбина?", попита Кирил Петков.

Когато Денков и Габриел са напълно готови и имат общо мнение, тогава ще отидат да разговарят и с лидерите на партиите от мнозинството, каза премиерът.

Автори: М. Кирова, И. Цонева, Н. Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци блокираха Варшава
Земеделци блокираха Варшава
В кой сектор взимат най-високите заплати?
В кой сектор взимат най-високите заплати?