НОВИНИ

Денков за ротацията: С Мария Габриел имаме разбирателство

Готов съм с моята оценка на министрите, каза Николай Денков

денков ротацията мария габриел имаме разбирателство
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Процесът за ротацията върви, с Мария Габриел имаме разбирателство за това, че трябва да бъде гладък процесът. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с Антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, с Прокурорския съвет и със съответните регулатори", заяви премиерът Николай Денков.

По думите му това е ключов въпрос и от него ще зависи как ще живеят българите и как ще работи бизнесът през следващите години.

"Не става дума за това какви са постовете, а как ще работи държавата. Това е рискът и той е в Народното събрание. Готов съм с моята оценка на министрите, до края на седмицата ще направим преглед с Мария Габриел. Кой ще бъде външен министър е детайл в сравнение с другите големи въпроси", допълни Николай Денков.

Той поясни, че трябва да има свободна комуникация с външните партньори - "Ясно е, че премиерът и външният министър имат ежедневна възможност да комуникират с тях".

На въпрос ще има ли успешна ротация Денков отговори с "да".

"Подаването на оставка на 6 март означава да изпратя едно писмо в Народното събрание, в което пише "Подавам си оставката". Естествено, че ще го направя. Това не зависи от никой друг, а само от мен. Когато сме готови с Габриел и имаме общо мнение с него ще отидем при лидерите на партиите. Има подмяна на тезата, която беше представена. 50 на 50 не означава, че 50 процента от едната партия или коалиция ще сложи когото си иска и другата ще сложи когото си иска. Говорим за нещо съвсем различно. Трябва да има предварително процес, на който да бъдат обсъдени съответните кандидати и когато минат с уверението пред всички, че имат експертизата и морала, че нямат корупционни скандали, едва тогава можем да обсъждаме от тези, които са преминали тази проверка, кои да влязат на съответните позиции", коментира Николай Денков.

По думите му този кабинет, който през тези 9 месеца управлява България като Министерски съвет, е избран по подобен начин след обсъждания с Мария Габриел и партийните лидери.

"Част от тези министри са предложени от Габриел и ние сме се съгласили. Единствената причина да не казвам кои са е само, защото този екип трябва да работи заедно и не трябва да бъде делен на наши и ваши. Според мен всички министри се справиха добре с работата си, но има конкретни бележки за всеки един от тях. Аз съм доволен от тяхната работа, ако имам критични бележки са, че не бяха достатъчно комуникативни. Имаше дълъг период, в който вършеха чудесна работа, но за нея малко се разбираше. През последния месец виждам положително развитие в това отношение. Трябва промените да бъдат минимални и много добре обосновани, защото екипът работи добре и е свършена доста работа във всеки един сектор. Когато се сменя един министър трябват месеци, за да може да навлезе в работата", каза още Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: До 10 дни ще предложим на ПП-ДБ коалиционно споразумение
Борисов: До 10 дни ще предложим на ПП-ДБ коалиционно споразумение
Изпращаме седем национали на олимпийската квалификация по бокс в Италия
Изпращаме седем национали на олимпийската квалификация по бокс в Италия