НОВИНИ

Цената на горивата тръгва нагоре

За последния месец те са поскъпнали с между 3 и 9 стотинки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:39, 29.02.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

С между 3 и 9 стотинки са поскъпнали горивата на дребно у нас за последния месец, показва проверка на цените по бензиностанциите. От Българската петролна и газова асоциация предупреждават, че ръстът на горивата ще расте заради завишените изисквания на Европейския съюз за използване на алтернативни и биогорива. От бранша предупреждават, че страната ни трябва да вземе мерки, за да не се стигне до шокови промени в цените.

Цените на горивата в момента са се стабилизирали, но трудно може да се прогнозира дотога смятат от бранша.

"Това, което най-генерално можем да кажем е, че се върнахме се в свят, в който всяко едно геополитическо събитие оказва влияние върху цената на горивата", каза Светослав Бенчев.

За последните две години цената на най-масовият тип бензин А 95 е варирала между 2,63 и 2,66. При дизела промяната е по-голяма като разликата в цените е около 10 стотинки. С още толкова може да поскъпнат горивата, ако не бъде включен транспорта в енергийната стратегия на България. Според изискванията на Европейския съюз страните членки постепенно трябва да заменят класическите горива с био и въглероднонеутрални.

"Трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура, трябва да бъде изяснено кои ще бъдат горивата, които ще бъдат сто процента въглероднонеутрални, изключвам електроенергията, там нещата горе-долу са ясни, защото съществува необходимата технология", добави Светослав Бенчев.

От асоциацията са изчислили, че ако не бъдат взети мерки навреме, горивата у нас ще поскъпнат рязко. Два са по-евтините варианти към преминаване на по-ниско емисионни горива.

"Бързо и без почти никакви инвестиции сериозни може да се направи съвместна преработка на биосуровини с минерални суровини, което се прави в редица западни държави", отбеляза Венелин Маринов.

"България все още е много чувствителна на тема цени и енергийнобедните представляват съществен дял от българското население така че пропан-бутана и неговите много имена известен и като автогаз, може да бъде една много добра алтернатива за преход в следващите десет години", заяви Мая Благоева.

От БАН имат проучване и за производство на биодизел от водорасли. Оказало се обаче, че той би струвал много скъпо заради цената на суровината, така че все още не е решение за страна като България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС, заяви Кристина Петкова
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС, заяви Кристина Петкова
Берое се отказа от участие в Купата на България по баскетбол
Берое се отказа от участие в Купата на България по баскетбол