НОВИНИ

Ивайла Бакалова: Мартин Божанов влизаше в Специализирания наказателен съд със синя лампа, за да респектира

Намесено беше името и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 29.02.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

И Алексей Петров изплува като име около групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Името на убития през миналото лято бизнесмен, беше съобщено от Веселин Денков, който е поредният изслушван във временната парламентарна комисия по случая, заедно с Ивайла Бакалова. Как е замесено името на Алексей Петров и има ли други посочени?

Според Веселин Денков Алексей Петров е бил един от тези, които са отишли директно при него и са му казали, че в крайна сметка трябва да плати определена сума на прокурори от Специализираната прокуратура, за да реши проблемите си с повдигнатите му обвинения. Бяха намесени доста имена на магистрати. Част от тях са от бившия Специализиран и от бившия Апелативен наказателен съд, които в продължение на девет месеца са гледали молбите на Веселин Денков за промяна на неговата мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека и са отказвали това. Именно един от тях е бившият председател на бившия Специализиран апелативен съд - съдия Георги Ушев.

Ивайла Бакалова разказа, че е била свидетел как Мартин Божанов влиза на територията на Специализирания наказателен съд със синя лампа. По думите ѝ, за да "респектира останалите хора".

Двамата категорично отказаха да кажат кой е посредникът, който ги е свързал с Мартин Божанов, за да си предложи услугите, чрез заплащане на големи суми пари, от порядъка на поне 100 000 лева, за да си решат проблемите с родното правосъдие.

Снимки: Десислава Кулелиева

Замесени бяха имената на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, както и на други.

"От спецпрокуратурата ми казаха, че трябва да платя 100 000 лева, а да не стана от свидетел в обвиняем. През 2020 г. имах среща с господин Цацаров, изложих му всичко, което ми се е случило и помолих да прекратят КОМПИ. На 25 август входирахме сигнала. На 1 септември при преминаване на контролно-пропускателния пункт "Калотина" ни задържаха", разказа Веселин Денков.

"Сигналът казва: "Изнудван съм от магистрати. И всъщност два дни след това е арестуван. Искате да ви кажа имена? Г-н Ушев, който четири пъти се е произнасял по мерките. Галя Георгиева... Всичко го има по делото", каза Ивайла Бакалова.

"Всичко започва от Франтишек, после идва Евгени - мъж на моите години, след това адвокат Черногорски, той ми каза, че ако не почна да плащам ще стана от свидетел в обвиняем - КОМПИ, паспортът. Последният човек, който дойде, беше Алексей Петров. Той ми каза, че ако не платя, ще се случи това, което впоследствие се случи с него", добави Веселин Денков.

Според Денков проблемите му с правосъдието са заради участието му в протестите през лятото на 2020 година, както и взаимоотношенията му с Бойко Борисов.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски София и любителската волейболна лига в подкрепа на хората с редки заболявания
Левски София и любителската волейболна лига в подкрепа на хората с редки заболявания
Пол Погба ще обжалва наложената му санкция
Пол Погба ще обжалва наложената му санкция