НОВИНИ

Казусът "Нотариуса": Прокурорската колегия изслуша бившите заместници на Зартова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:11, 28.02.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Софийската градска прокуратура се води разследване за намеса на бившия административен ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова в работата на подчинените й прокурори по конкретни дела.

Това стана ясно при изслушването в прокурорската колегия на четиримата бивши заместници на Зартова. Прокурор Мима Куцкова заяви, че е виждала Мартин Божанов - Нотариуса да влиза и излиза от кабинета на Невена Зартова.

Единствена Мима Куцкова от бившите заместници на Невена Зартова е познавала Мартин Божанов приживе. Бил свидетел по разследване, наблюдавано от нея и тя го призовала на разпит, като за целта му се обадила по телефона в началото на 2022 г.

"Разпитът траеше около половин час. Изпратих Мартин Божанов, тъй като той няма свободен достъп до нашите кабинети. Това ми беше единствената среща с него по повод на това дело", обясни Мима Куцкова, прокурор в Софийската районна прокуратура.

По разследването Куцкова е повдигнала обвинение, а адвокатът на обвиняемия подал сигнал срещу нея в ГДБОП.

"И ми беше извършена проверка в КПКОНПИ, като основният въпрос беше защо съм звъняла на телефона на Мартин Божанов", каза още Мима Куцкова, прокурор в Софийската районна прокуратура.

Куцкова твърди, че след разпита на Божанов, отново го срещала на етажа, където е ръководството на Районната прокуратура.

"Два пъти, на осмия етаж, единия път влизайки в кабинета на г-жа Зартова, втория път - излизайки от кабинета на г-жа Зартова", каза Мима Куцкова, прокурор в Софийската районна прокуратура.

Друг от бившите заместници разказа, че е виждал на същия етаж и адвокат Велимир Атанасов.

"Виждал съм го г-н Атанасов няколко пъти, може би два или три пъти преди година последно, да влиза и да излиза съответно от кабинета на районния прокурор, прокурор Зартова", заяви Иван Стефанов, прокурор в Софийската районна прокуратура.

Борислав Георгиев, който освен заместник на Зартова е бил и наблюдаващ прокурор по разследването срещу гръцките бизнесмени, обясни, че образувал наказателното производство след проверка на подадена срещу тях жалба за изнудване.

"По конкретното дело никой не ми е влиял, никой не ми се е обаждал, никой не е искал нещо от мен и съответно ме е карал да направя. Адвокат Велимир Атанасов го познавам като адвокат. С него други дела нямам, никога не съм се виждал с него. Комуникацията ми е само по конкретното дело", подчерта Борислав Георгиев, прокурор в Софийската районна прокуратура.

Пред прокурорската колегия се яви и един от адвокатите на гръцките бизнесмени - Александър Червеняков. Те твърдяха, че той е получил обаждане от предшественика на Зартова - Радослав Димов.

"Прокурор Димов не ми се е обаждал. Обади ми се човек, който се представи от негово име. Тъй като аз познавам прокурор Димов и си имаме телефоните, аз директно отговорих на въпросния човек, ако има нещо прокурор Димов, нека ми се обади. В последствие обаждане не последва", каза Алексдандър Червеняков, адвокат.

Червеняков твърди, че разказал това на клиентите си и ги посъветвал, ако някой друг им се обади с подобно предложение да го игнорират.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си на турнира по тенис в Дубай
Даниил Медведев продължава защитата на титлата си на турнира по тенис в Дубай
Вечните ледове, които пазят образци на семена от целия свят, се сдобиха с нови попълнения
Вечните ледове, които пазят образци на семена от целия свят, се сдобиха с нови попълнения