НОВИНИ

Нов скандал в парламента заради върнати мигранти от Германия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:00, 01.03.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът започна от БСП, които прочетоха прессъобщение на федералната република, според което на 8 февруари у нас с чартърен полет са върнати 23 души.

"На 8 февруари 24 малък чартър организиран от баварската държавна служба за убежище и репатриране и придружен от федералната полиция излетя от летище Мюнхен за София с 23 души, които трябваше да напуснат страната. Сред репатрираните бяха шестима души, които бяха осъдени по закон наред с други неща за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления,утежняващи грабежи и пране на пари", посочи Корнелия Нинова-председател на БСП.

"Благодаря за информацията , която споделяте с нас и напомням, че не е в компетенциите на външно министерство всичко свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и сътрудничество между съдебните власти .не съм привърженик на изкуственото създаване на страхове. И казвам много ясно , че по време на преговорите не са обсъждани каквито и да било цифри особено които изкуственост създават страхове появявайки се в публичното пространство. Това което ясно сме заявили в преговорите е ,че ние ще спазваме своите задължения свързани с дъблинското споразумение

Партиите от опозицията обвиниха управляващите , че се опитват да превърнат България в гето за престъпници.

"Това, което изнесе г-жа Корнелия Нинова е ужасно и ние предупреждавахме, а вие лъгахте с този дето стои до вас ,че това няма да се случи и да се пързаляте точно като сапун из баня и да се криете зад дъблинските споразумения при положение , че никоя държава не ги спазваше ,а България пое глупаво едностранно решение да изпълни всичко по това .Другите държави не ги приемат , не може да бягате към МВР при положение ,че тези 23 не са Български граждани", посочи Тошко Йорданов-председател на ПГ на ИТН.

"Къде са настанени пристигналите до днес нелегални емигранти в затвори или бежански центрове и колко са оставащите бройка , която вие сте поел ангажимент да бъде изпълнена", каза Цвета Рангелова -"Възраждане"

"Когато става дума за такива важни теми трябва да се говори точно и конкретно. В блицконтрола няма как да ви цитирам числа, знаете че това са недопустими въпроси. Както казах ще ви изпратя информация.Информацията няма да бъде такава каквато се опитвате в момента да я представите. Въпросът ми е ще се извините ли тогава затова, че плашите българските граждани без да имате основание за това", каза Николай Денков- министър председател.

С уговорката, че само ако информацията е вярна се срамува от правителството Бойко Борисов каза , че търси виновния.

"Ако това са допуснали нашите хора, говоря МВР, Външно, правителството, това е недопустимо. Ако са допуснали подобни неща това е катастрофа!", каза Бойко Борисов -председател на ГЕРБ.

Скандалът потуши вътрешния министър, който съобщи коректно пълната информация.

"На граничен пункт аерогара София в 12.40 с полето от Мюнхен съгласно спогодбата пристигнаха 18 граждани на Сирия и 6 граждани на република България , общо 24 лица. Шестимата български граждани са с изтърпени наказания лишаване от свобода във ФРГ и след изтърпяването на наказанията са депортирани в България", посочи Калин Стоянов-министър на вътрешните работи.

И той, и премиерът, и вицепремиерът обещаха на депутатите информация за бежанците кацнали у нас по споразумението, както и за тези, които България е върнала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Как Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания
Проверка на факти: Как Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания
И митрополит Йосиф се обяви срещу новата наредба на Св. Синод
И митрополит Йосиф се обяви срещу новата наредба на Св. Синод