НОВИНИ

Нинова пита за мигранти, върнати от Германия, Габриел - това е в компетенциите на МВР

нинова пита мигранти върнати германия габриел компетенциите мвр
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:46, 01.03.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че разполага с информация за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които, по думите ѝ, са "престъпници" с влезли в сила присъди. Тя поиска информация относно връщането на мигранти в България по време на парламентарния блицконтрол.

"Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи.

"Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от "Европол", напомням, че вчера тук беше директорът на "Фронтекс". Едно от нещата, които договаряхме по време на преговорите, свързани с това България да бъде част от шенгенското пространство, е, че има нужда "Фронтекс", със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена", каза вицепремиерът.

Вицепремиерът напомни, че страната ни не е била допускана 12 години в нито една част на шенгенското пространство и изтъкна, че вече България ще бъде на масата с преговорите, когато се взимат решения. Габриел уточни, че е важно за нашата държава да няма критики от другите страни, че процедурите не се спазват в срок и изрядно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Берое освободи треньора Андреа Марушич и трима играчи
Баскетболният Берое освободи треньора Андреа Марушич и трима играчи
Уилямс, Вожняцки, Радукану и Нишикори получиха "уайлд кард" за тенис турнира в Маями
Уилямс, Вожняцки, Радукану и Нишикори получиха "уайлд кард" за тенис турнира в Маями