НОВИНИ

В складовете у нас има инсулин за три месеца, увери зам.-министърът на здравеопазването

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 01.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има недостиг и това формира проблема в лекарствоснабдяването. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, обясни в "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

"Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за забрана за износ на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари - 2. Все пак вече има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин от страната, въпреки въведената забрана", каза проф. Илко Гетов.

Проф. Гетов коментира и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде транспортирана до Индия за лечение, той коментира:

"Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от придвижване до чужбина. Имаме формуляр, който се казва "Ес 2", който е за лечение в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че много нуждаещи не знаят към кого да се обърнат или закъсняват с искането за помощ", като добави, че:

"Малко по-сложни са въпросите, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа, например, по механизма за координация нещата могат да случат и за няколко дни",

Проф. Гетов обясни, че Министерство на здравеопазването не може да оказва контрол на фирмите, които превозват пациенти за лечение в чужбина.

"Държавата не може да контролира тези фирми, защото те оперират като търговски дружества. Те не са част системата за здравеопазване. Държавата може да осигури транспорт за нуждаещи с помощта на Министерство на отбраната и Военновъздушните сили, когато говорим за транспорт със самолети", уточни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефано Пиоли: Битката за титлата приключи
Стефано Пиоли: Битката за титлата приключи
Ако Денков не беше премиер, нямаше да заработи лабораторията на "Капитан Андреево", заяви Христо Даскалов
Ако Денков не беше премиер, нямаше да заработи лабораторията на "Капитан Андреево", заяви Христо Даскалов