НОВИНИ

Наемен убиец, семейство шпиони и киберпрестъпник - кои са руснаците, освободени при размяната със САЩ?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 02.08.2024
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Путин - затворници
Снимка: БТА
Слушай новината

Безпрецедентна сделка за размяна на затворници между САЩ и Русия, каквато не е имало от края на Студената война - наемният убиец Вадим Красиков и още 7 руснаци бяха освободени. Кои са хората, за чиято свобода в продължение на над две години от Москва преговаряха със Запада?

Вадим Красиков

Свободата на 58-годишния наемен убиец Вадим Красиков, беше разменната монета, която Владимир Путин използва в сделката със Запада. Името му беше спрягано дори за потенциална размяна с вече покойния руски опозиционер Алексей Навални. Вадим Красиков излежаваше доживотна присъда в Германия за убийство. През 2021г. посред бял ден руснакът прострелва фатално родения в Грузия чеченски дисидент Зелимхан Хангошвили. Убийството става в парк в центъра на Берлин, Красиков е дегизиран с перука, бяга с колело, но скоро след това е заловен. Нареждането за убийството е издадено от Кремъл. Вадим Красиков е бил служител на руската Федерална служба за сигурност и на спецчастите "Алфа груп". При връщането му в Москва го посрещна лично Владимир Путин.

Владислав Клюшин

Бизнесмен, собственик на една от най-големите руски компании за киберсигурност и човекът, който успява да присвои лично за себе си 33 млн. долара в мащабна схема за източване. Това е 43-годишният Владислав Клюшин, който излежаваше 9-годишна присъда в Съединените щати. Клюшин беше осъден миналата година заради неправомерно присвоени от него и сътрудниците му 100 млн. долара. Вътрешен източник от Уолстрийт подавал предварително информация, с която участниците успели да генерират огромните приходи. Клюшин беше арестуван през 2021 г., след като частният му самолет кацна на швейцарско летище и по-късно беше екстрадиран в САЩ. Неговата компания М13 е обслужвала и руските правителствени служби.

Роман Селезньов

Още един киберпрестъпник е сред освободените - Роман Селезньов, който излиза от затвора няколко десетилетия преди изтичането на присъдата, която получи за кражба на данни от кредитните карти на стотици фирми. Син на руски политик, Селезньов беше арестуван през 2014 г. на Малдивите, а през 2017 г. беше осъден на 27 години зад решетките - най-голямата присъда за киберопрестъпление, издавана в САЩ. Изчислява се, че е ощетил своите жертви с приблизително 170 млн. долара.

Артьом и Анна Дулцеви

Не са господин и госпожа Смит, но са истинско семейство шпиони. Артьом Дулцев и съпругата му Анна - сочени са за "спяща клетка" на руските служби, които по всяка вероятност са шпионирали в полза на Москва в Словения. През 2022 г. Дулцеви бяха арестувани в Любляна по обвинение в шпионаж и фалшификация. Семейството, което има две деца, се е представяло за двойка от Аржентина, имали са и фалшиви паспорти, в които фигурират с чужди имена. Преди дни двамата бяха осъдени на 19 месеца в затвора, но така и не излежаха дори малка част от присъдата си.

Вадим Коношченок

Вадим Коношченок, за когото се предполага, че е агент на Федералната служба за сигурност, беше задържан през 2022 г. докато опитвал да внесе от Естония в Русия огромни количества оръжия и муниции. Обвинението към Коношченок е, че е опитал да предостави на Москва произведени от американски компании военни технологии, които да бъдат използвани във войната в Украйна.

Павел Рубцов

През февруари 2022 г. Павел Рубцов беше задържан в Полша близо до границата с Украйна и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Рубцов, който има и испанско гражданство, се е представял за журналист от изданието "Публико" и телевизия "Секста".

Михаил Микушин

През ноември 2022 г. полицията в Норвегия арестува мъж около 30-те, който се представя за бразилски гражданин. Той обаче не говори португалски, което започнало да буди съмнения. Мъжът работел като лектор и изследовател в Арктическия университет в Трьомсо. Част от темите, с които се занимавал, били политиката на Норвегия в Големия север и хибридните заплахи. След ареста му става ясно, че мнимият бразилец е Михаил Микушин - полковник от руското военно разузнаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха финалите в уиндсърфинга заради безветрие
Отложиха финалите в уиндсърфинга заради безветрие
Днес на игрите - 02.08.2024 г.
Днес на игрите - 02.08.2024 г.