НОВИНИ

"Един ден ще се върнем в Русия" - първи думи на дисидентите след освобождаването им

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:50, 02.08.2024
Чете се за: 06:15 мин.
По света
Слушай новината

Първи думи на част от освободените руски дисиденти. А в Русия, от затвори в чужбина, се върнаха 8 души - сред тях полковник от Федералната служба за сигурност, хакер и семейство шпиони.

Думи на благодарност и признателност и увереност, че един ден всички ще се върнат в Русия - част от думите на трима от освободените руски опозиционери по време на първата им пресконференция в Бон.

Андрей Пивоваров: Приятелите ми поръчаха да започна аз - и първото, което ще кажа, е че ние много се радваме да ви видим. Само преди няколко дни, всеки в своя ъгъл, клетка - някой в Смоленск, някой в Омск, някой в Карелия, и сега, когато виждаме пред себе си такова огромно количество хора, изпитваме неописуеми емоции. Понеже започвам аз - ще започна с благодарности. Изключително сме благодарни на всички, които са направили обмена възможен.

Владимир Кара-Мурза: Вие знаете, че аз съм историк по образование. Аз не само вярвам и мисля, аз знам със сигурност, че задължително ще се върна в Русия, всички ние ще се върнем в Русия. И със сигурност ще настъпи денят, в който Русия ще стане свободна, нормална, цивилизована, европейска държава. Не съмнявам, че този ден ще настъпи. И дайте да правим всичко по силите си, за да се приближим до този ден заедно.

Иля Яшин: Ти разбира се, може да се върнеш в Русия - като Навални, ще бъдеш арестуван - като Навални, и дните ти ще приключат - като на Навални. Но не това е най-страшното. Най-страшното е, че много точно и ясно ми дадоха да разбера, че моето връщане ще изключи каквито и да било размени на политически затворници в обозримо бъдеще. Дадоха ми да разбера, че моето връщане ще засили радикално позициите на онези, които са против подобен обмен."

Около 24 часа по-рано емоциите бяха други.

Емоции и трепетно очакване в Овалния кабинет. Джо Байдън и семействата на разменените при обмена с Русия затворници говорят с тях по телефона. Малко по-късно, военната база "Андрюс" в Мериленд стана свидетел на трогателни кадри, които ще останат в историята.

Журналистите Иван Гершкович и Алсу Курмашева и бившият морският пехотинец Пол Уилън се завърнаха у дома.

"Беше страхотно да се кача на автобуса с всички - не само американци и германци, но и руски политически затворници. Прекарах месец в затвора в Екатеринбург, където всички, с които лежах, са политически затворници", каза Иван Гершкович.

Възторг сред колегите на Гершкович в нюзрума на "Уолстрийт Джърнал". А той доказа, че репортерският му рефлекс не е изгубен. Във формуляра, който е трябвало да попълни, за да бъде помилван, е поискал интервю с Владимир Путин.

Появиха се и първите снимки с Иля Яшин, Саша Скочиленко и Андрей Пивоваров. Те са заедно с екипа на покойния Алексей Навални. В първите минути след размяната Яшин е звъннал на родителите си, а съпредседателят на Мемориал - Олег Орлов, на съпругата си. Сергей Давидис, който е част от организацията и работи с Орлов вече 20 години, също с нетърпение очаква обаждането му.

"Ще му кажа, че го поздравявам и че съм много радостен, че той е на свобода. Това е основното, което чувствам. И това бих му казал. Слава богу, че въпреки всичко, имаме възможност да го видим на свобода."

Като национални герои - така бяха посрещнати осемте освободени руски граждани. Чакаше ги шпалир от 40 военни и самият Путин. Първи от самолета слезе Вадим Красиков, с когото руският президент не само се ръкува, но и го прегърна.

Ключовата фигура в сделката за Москва е полковникът от ФСБ - Вадим Красиков, осъден на доживотен затвор в Германия за убийството на чеченец. Според медийни публикации той е личният наемен убиец на Путин, а пътищата им се пресичат още докато президентът е кмет на Санкт Петербург. В историческата размяна участват седем държави, няма размяна на пари.

"От наша гледна точка, свободата и животът на затворниците от Русия и Беларус, възможността за по-добро бъдеще, надделяха над освобождаването на човек, осъден за убийство", каза Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

Говорим за акт на сътрудничество и за много усърдна дипломатическа работа между Русия и западният свят, което трябва да бъде оценено, казва Давидис.

"Това е едно умерено положително събитие, което създава още един прецедент на взаимодействие. Каквото напоследък липсва, и даже и то може да се разглежда като положително явление."

Тепърва ще стават ясни повече подробности за условията на безпрецедентния обмен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен медал за Камерън Макевой в спринтовото плуване на 50 м на Игрите в Париж
Златен медал за Камерън Макевой в спринтовото плуване на 50 м на Игрите в Париж
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър