НОВИНИ

Заплахи за оставки, списъци с имена - скандалите в парламента не стихват

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 02.08.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали в Народното събрание. ПП-ДБ заплаши Рая Назарян с оствака, неофициално. Борисов съзря коалиция срещу ГЕРБ от ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". А Пеевски показа списък на хора в енергетиката, за които твърди, че са близки до президента.

Скандал в пленарната зала, след като Явор Божанков от ПП-ДБ прекъсна разискване по законопрект и поиска да разбере защо е бил изслушан в комисията за "Исторически парк" вчера ютубър, нашумял с провокативните си репортажи.

"Известен с това, че има враждебно отношение към групата на ПП-ДБ. Става въпрос за лицето Симон Милков. Наскоро задържан, многократно осъждан".

Вместо Рая Назарян, му отговори председателят на временната комисия Цвета Рангелова.

"Можете да се обърнете към вашия народен представител Вяра Тодева и Любен Иванов - по тяхно изрично искане той беше изслушан, колега Божанков. И когато хвърляте тук някакви информационни бомби с цел да дискредитирате някого, първо правете си редовно оперативките във вашата парламентарна група, обменяйте си някаква информация. Не тук с този назидателен, заповеднически, тон да излизате всеки ден и да ни губите времето".

"Каква беше тая процедура, в която народен представител се обръща към друг народен представител през прокси председател на парламента", отговори Божанков.

Засегната от квалификацията, Рая Назарян му изключи микрофона, което взриви групата на ПП-ДБ:

"Г-н Божанков, когато се научите да говорите уважително от тази трибуна, тогава ще ви давам думата", каза тя.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ заплаши Назарян с оставка.

"Ама, г-н Сабрутев, не ме плашете с оставки! В момента водим дебат по второ гласуване. Ако обичате, седнете си на мястото. Ако искате процедура, заповядайте и я вземете. Ако не - седнете си на мястото и не пречете на залата! Когато излизате и говорите неуважително за прокси председател, нали не очаквате...", заяви тя.

Лидерът на ГЕРБ видя ново мнозинство от 3 партии, с чиито гласове вчера бе създадена комисията, която ще разследва дейността на кмета на Доспат, издигнат от неговата партия.

"Вчера направиха мнозинство срещу мен - Пеевски и "Възраждане", вчера. А какво ще стане след месеци, само Господ разполага. Нека да гледаме фактите към днешна дата . Пеевски, Костадинов, Денков са едно - така ли е? Иначе къде е логиката да хващаш някой кмет и да го докарваш в парламента да го разпитваш. Какъв орган е парламентът. Единствените, с които не сме правили коалиция и няма да правим коалиция. Няма добро ДПС и ние ще обясним на нашите хора това. Има добри български мюсюлмани", коментира Бойко Борисов.

А Пеевски за пореден ден атакува президента. Този път със списък.

"Списъкът на всички касиери в енергетиката на мистър Кеш Радев и на Николай Копринков - касиера от с. Труд. Кръчмарят, с когото и днес ограбват енергетиката. Това е първата тема, надявам се да се занимаете с нея. Заповядайте".

От президентството запазиха мълчание. Пеевски атакува и ПП-ДБ заради предложената от тях законова промяна, с която се забранява на Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, да избира т. нар. трима големи в съдебната власт. В позиция той твърди, че целта е да се блокира избора на нов главен прокурор, за да остане безсрочно на поста Борислав Сарафов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек спечели бронзов медал от олимпийския тенис турнир
Ига Швьонтек спечели бронзов медал от олимпийския тенис турнир
Антъни Генов е финалист на тенис турнир в Тунис
Антъни Генов е финалист на тенис турнир в Тунис