НОВИНИ

От 1 до 6 години затвор грозят шофьора, причинил тежката катастрофа в София

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 02.08.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската районна прокуратура привлече като обвиняем шофьора, причинил тежката катастрофа на бул. "Тодор Александров" в София. Повдигнато му е обвинение за причиняване на тежка телесна повреда в следствие на шофиране с висока скорост след употреба на кокаин. За това деяние законът предвижда лишаване от свобода между 1 и 6 години.

Мъжът пребивава за постоянно в Мексико, откъдето е издадена и шофьорската му книжка. Тепърва ще се изяснява дали документът е истински.

Предстои прокуратурата да му наложи забрана за напускане на страната.

Очакват се резултатите от автотехническата експертиза, която да покаже скоростта, с която е управлявал автомобила. Според свидетелски показания той се е движел с много над допустимата скорост от 50 км/ч.

При ареста си шофьорът е отказал проба за наркотици и впоследствие тя му е взета принудително чрез съдебно решение. Резултатите показали употреба на кокаин.

Шофьорът все още не е задържан в следствения арест заради изясняване на здравословното му състояние. Предполага се, че има счупени прешлени след катастрофата. След освидетелстването му от медицински екип прокуратурата ще го задържи за 72 часа.

Повдигнатото му обвинение може да се преквалифицира в по-тежко след като излязат експертизите за състоянието и на другите пострадали при катастрофата, посочиха от прокуратурата. Към момента обвинителите са взели предвид само травмите на най-тежко пострадалия при инцидента - пешеходеца. Пострадалият има и няколко средни телесни повреди успоредно с нанесената му тежка телесна повреда.

Шофьорът, причинил катастрофата, е многократно осъждан за престъпления против собствеността, но е реабилитиран. Последната му криминална проява е отпреди 2010 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в база за изкупуване на черни и цветни метали в Пловдив
Пожар в база за изкупуване на черни и цветни метали в Пловдив
Йосиф Миладинов пред БНТ: Чувствах се добре, явно така е трябвало да стане (ВИДЕО)
Йосиф Миладинов пред БНТ: Чувствах се добре, явно така е трябвало да стане (ВИДЕО)