НОВИНИ

Погребаха Исмаил Хания и командира от Хизбула

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:11, 02.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Напрегната остава обстановката в Близкия изток след убийствата на лидера на Хамас и високопоставен командир от Хизбула. Днес в Катар погребаха политическия лидер на палестинската групировка Исмаил Хания.

Опасенията от ескалация в региона стават причина все повече държави да спират полети до Ливан и Иран, както и да евакуират гражданите си. На този фон американският президент Джо Байдън изрази притеснение, че преговорите за мир в Газа са замразени и призова всички страни в конфликта да ги подновят.

Траурно шествие в Техеран памет на ликвидирания политически лидер на Хамас Исмаил Хания. От палестинската групировка нарекоха днешния ден "ден на гнева" и обещаха да отмъстят за смъртта на Хания.

Няколко часа по-късно ковчегът му беше преместен в Катар, където отново хиляди се събраха на молитва за Хания, преди да бъде погребан.

Три дни след смъртта на лидера на Хамас, преговорите между групировката и Израел за прекратяване на огъня в Газа са замразени. Американският президент Джо Байдън призова всички страни в конфликта да подновят разговорите.

"Изключително притеснен съм за преговорите за примирие. Бях много директен в разговорите си с премиера Нетаняху днес и той ме разбра. Имаме положени основите за примирие и двете страни трябва да продължат работа по него и трябва да го направят сега", каза Джо Байдън.

В същото време закани за мъст дойдоха и от лидера на Хизбула Хасан Насралла. Обръщението, което направи по време на погребението на ликвидирания от Израел високопоставен командир от шиитската групировка Фуад Шукр в Бейрут, беше излъчвано и по телевизията.

"Днес не е ден, в който да държа речи. Ще ви кажа само едно изречение. Врагът и тези, които стоят зад него, трябва да очакват неизбежния ни отговор. С божията воля - и това ще стане.

Все повече авиокомпании отменят полетите си от и до Ливан заради очакваната нова ескалация между Израел и Хизбула. Превозвачи заобикалят също въздушните пространства на Иран и Израел. Франция призова гражданите си незабавно да напуснат Иран. Полша предупреди да не се пътува до Ливан, Иран и Израел.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лека атлетика, троен скок, квалификации: Габриела Петрова (ВИДЕО)
Лека атлетика, троен скок, квалификации: Габриела Петрова (ВИДЕО)
Габриела Петрова отпадна в квалификациите на троен скок
Габриела Петрова отпадна в квалификациите на троен скок