НОВИНИ

Пожарът в сметището край Цалапица вероятно ще бъде потушен до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
18:08, 02.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нормализира се нивото на фините прахови частици във въздуха на Пловдив след пожара на сметището край село Цалапица. Рано сутринта заради опасното повишаване на стойностите властите препоръчаха хората да останат по домовете си със затворени прозорци, а навън да се излиза само с маски.

Часове наред градът и близките села по поречието на Марица бяха обхванати от тежка, задушлива миризма.

Надеждите са, че до края на деня пожарът на сметището ще бъде потушен. Широки просеки не позволиха огънят да излезе извън депото. Междувременно нов пожар вдигна на крак огнеборците в Пловдив. Пет екипа гасят в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в квартал "Изгрев", където се намираме в момента. Пожарът е възникнал по време на работа. Няма пострадали.

На този фон все пак задушливата миризма от тази сутрин заради пожара на сметището вече не се усеща така осезаемо в града. В район "Тракия" бяха отчетени най-високите стойности на фини прахови частици - близо седем пъти по-високи от средната норма за денонощие. Имаше и завишени стойности на бензен. Здравните власти излязоха с предупреждение. След този сутрешен пик обаче посоката на вятъра се смени и стойностите постепенно започнаха да спадат.

От община Пловдив съобщиха, че комисия ще прецени дали има пропуски в работата на оператора на сметището. Операторът на сметището днес не присъства на областния кризисен щаб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Гледайте финала на прескок с участието на Валентина Георгиева в събота от 16:30 ч. по БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
Париж 2024: Гледайте финала на прескок с участието на Валентина Георгиева в събота от 16:30 ч. по БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
Ига Швьонтек спечели бронзов медал от олимпийския тенис турнир
Ига Швьонтек спечели бронзов медал от олимпийския тенис турнир