НОВИНИ

Все повече авиокомпании отменят полети до Ливан и Израел

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:47, 02.08.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Напрегната остава обстановката в Близкия изток след убийствата на политическия лидер на Хамас и високопоставен командир от Хизбула.

Все повече авиокомпании отменят полетите си от и до Ливан заради очакваната нова ескалация между Израел и шиитската групировка Хизбула. Превозвачи заобикалят също въздушните пространства на Иран и Израел. Франция призова гражданите си незабавно да напуснат Иран.

В Катар днес беше погребан лидерът на Хамас Исмаил Хания. Тленните му останки бяха пренесени в Доха, след като вчера в Техеран се състоя мащабно публично бдение. От палестинската групировка обявиха днешния ден за "ден на гнева" и се заканиха да отмъстят на Тел Авив.

За "жестоки последствия" намекна и лидерът на подкрепяното от Иран движение Хизбула. Хасан Насралла обеща да отговори на убийството на командира на групировката Фуад Шукр и заяви, че с него Израел е "преминал червените линии". Вчера Шукр беше погребан в Бейрут.

Западни лидери, сред които и американският президент Джо Байдън изразиха загриженост, че убийствата на лидерите на двете групировки, са поставили преговорите за мир в Газа на пауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е финалът на дамските двойки на олимпийския тенис турнир
Ясен е финалът на дамските двойки на олимпийския тенис турнир
Бразилка спечели златото в категория над 78 кг в дамското джудо
Бразилка спечели златото в категория над 78 кг в дамското джудо