НОВИНИ

ПП-ДБ не отговориха дали ще подкрепят третия мандат, ще вземат колективно решение

ИТН получиха категорично "не" от "Възраждане"

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:36, 02.08.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Четвърти ден от маратона от срещи в търсене на подкрепа за правителство. "Продължаваме промяната - Демократична България" ще вземат колективно решение и чак тогава ще кажат дали ще дадат гласовете си за реализиране на третия мандат. По-рано днес мандатоносителите от "Има такъв народ" получиха категорично "не" от "Възраждане". Така подкрепата за кабинет засега остава 66 гласа.

Срещата на ИТН с "Възраждане" протече обещаващо с еднакви виждания по почти всички обсъдени секторни политики, особено по темата за референдумите.

"Още следващата седмица, ако имаме време и воля, ще разгледаме промяна в закона за референдумите", каза Станислав Балабанов, ИТН.

"Няма как да не подкрепим такъв законопроект. Още по-малко, че и ние, и вие сме потърпевши", посочи Костадин Костадинов, "Възраждане".

Разминаване дойде по темата външна политика и еврозона.

"Ако се стигне до референдум за излизане от НАТО, ние ще гласуваме против", заяви Тошко Йорданов, ИТН.

След два часа и половина и още отчетени допирни точки от "Възраждане" обаче дойде категорично "не". Последва равносметката на ИТН.

"Това правителство ще бъде подкрепено от ДПС без Пеевски. Ние още по време на кампанията казахме, и за разлика от много други, които могат да променят своите виждания, че не можем да участваме в кабинет, в който участват представители на ГЕРБ и ДПС. Доказано е, че тези формации защитават статуквото, което превърна България в една колониална псевдодържава. Държавата не е в криза, а в очистителен процес", каза Костадин Костадинов.

"Откровените разговори винаги са полезни. Ние имаме различия, които за тях са непреодолими. Това е тяхно право. (Пресечка) В крайна сметка все още имаме 66 гласа. В момента отговорността отива на плещите на ПП-ДБ и ГЕРБ", посочи Тошко Йорданов - ИТН.

Без нито един от съпредседателите си на среща дойдоха от ПП-ДБ.

"Ако не се лъжа, през цялата кампания вие казвахте, че искате управление без Пеевски", коментира Тошко Йорданов.

"Действително, нашата кампания беше около това не просто управление без Пеевски, а да демонтираме модела на завладяната държава", отговори му Божидар Божанов, ПП-ДБ.

След час и половина, в който ПП-ДБ задаваха въпроси по приоритетите на колегите си, не отговориха категорично на въпроса ще дадат ли подкрепа.

"Обсъдихме, както видяхте, част от секторите, разговорът беше конструктивен, имаме донякъде припокриване, по детайлите може би имаме някакво разминаване. Ще запознаем с цялата тази информация и нюанси нашите колективни органи и ще ви информираме", заяви Божидар Божанов.

"Най-хубавото беше, че и те, и ние, когато имаме различия, разговор и резултат, се получава с взимане на общи решения", каза Тошко Йорданов.

Утре е и последната среща - тази с ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тери Ринер донесе нова олимпийската титла за Франция
Тери Ринер донесе нова олимпийската титла за Франция
Мирела Демирева пред БНТ: Горда съм с кариерата си, животът продължава (ВИДЕО)
Мирела Демирева пред БНТ: Горда съм с кариерата си, животът продължава (ВИДЕО)