НОВИНИ

Пожарът на сметището в Цалапица ще бъде потушен до края на деня

Огънят е овладян, остават само малки тлеещи огнища

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Росица Колева
11:46, 03.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът на сметището край пловдивското село Цалапица е овладян, тлеят само малки огнища в един участък, които продължават да се обработват.

Тази сутрин Пловдив и населените места по поречието на Марица осъмнаха без задушлив дим. В най-близкото до пожара село Кадиево хората долавяха само лека миризма.

"Днес вече обстановката е по-нормална, естествено сутрешната инверсия нали докарва този облак от фини прахови частици, но като цяло е по-разредено този облак", каза Емилия Иванова.

Замерванията на екоинспекцията не будят притеснение.

"Усеща се миризма, но данните от измервателните станции показват, че няма запрашаване на въздуха. Стойностите на фините прахови частици са значително под нормата", посочи проф. Христина Янчева, областен управител на Пловдив.

"Голяма част от този прах е в следствие на нашата дейност тук, а не на пожара. Тлеенето ще се прекрати бързо след като го запръстим и уплътним достатъчно добре" обясни гл.инспектор Димитър Бришимов, РДПБЗН Пловдив.

Операторът на депото е категоричен, че пожарът е умишлен, а не заради пропуски в работата.

"Тръгнала е от горе на върха на депо-то. Това, което ми казаха нашите служители, които първи са пристигнали на мястото на пожара е, че е горял на две различни места", мисли Атанас Славов оператор на сметището.

Още през юни от община Пловдив са издали предписания за засилване на контрола.

"Тук трябва да има пожароизвестителна инсталация. Факт е, че тук трябва да включим още няколко мерки. Трябва да има сепарираща инсталация, съответно рекултивация на самото сметище", посочи Костадин Димитров, кмет на Пловдив.

"Трябва на 13 метра да се направят обходни пътища, отводнителни канали. Да се сложат още помпи, които да оросяват самото било горе на депото", категоричен е Иван Стоянов, зам.-кмет по екология.

Все още текат анализите на видеозаписите от охранителните камери, обясниха от полицията, откъдето засега не могат да коментират причините за пожара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Титла за Република Корея в спортната стрелба на 25 метра пистолет за жени на Игрите в Париж
Титла за Република Корея в спортната стрелба на 25 метра пистолет за жени на Игрите в Париж
Гребане, финал С, скиф - мъже (ВИДЕО)
Гребане, финал С, скиф - мъже (ВИДЕО)