НОВИНИ

Ескалация: Водни оръдия и сълзотворен газ на границата между Полша и Беларус

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:18, 16.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Ескалация в обстановката на границата между Полша и Беларус. Полските сили за сигурност използваха водно оръдие и сълзотворен газ, след като мигранти ги замеряха с камъни. До стълкновенията се стигна, след като мигрантите преместиха лагера си на граничен пункт. Президентите на Беларус и Русия провеждат телефонни разговори със западни лидери.

Поне три водни оръдия са разположени на затворения граничен пункт Брузги-Кузница. Полската страна съобщи за трима ранени от силите за сигурност, след като мигранти са хвърляли камъни. Един полицай е в болница, вероятно с фрактура на черепа. Опитите да се разруши оградата са наложили използване на сълзотворен газ. Беларус съобщава за ранен мигрант.

Варшава обмисля да задейства чл. 4 от Северноатлантическия договор. Той предвижда консултации между страните, "когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях."

Литва и Латвия, които имат проблеми по границите, обмислят същия вариант. Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО стои зад трите страни.

Ние сме дълбоко загрижени, че режимът на Лукашенко използва мигранти като средство в хибридна тактика срещу други страни. Това поставя живота им в опасност, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще проведе втори телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в опит за разрешаване на кризата.

Ние стигнахме до единодушното мнение, че ескалацията не е нужна нито на Европейския съюз, нито на Беларус. И не можем да допуснем тя да прерасне в горещо стълкновение, каза Александър Лукашенко, президент на Беларус.

Западът обвинява Беларус, че организира кризата, с помощта на Русия, за да дестабилизира Евросъюза. Двете страни отричат това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателни резултати: Балотаж за президент в неделя, Радев 49.41% - Герджиков 22,82%
Окончателни резултати: Балотаж за президент в неделя, Радев 49.41% - Герджиков 22,82%
Медведев пречупи Зверев и се доближи до 1/2-финалите в Торино
Медведев пречупи Зверев и се доближи до 1/2-финалите в Торино