НОВИНИ

Как се отразява онлайн обучението на зрението на децата

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 16.11.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

През последните две години рязко се е увеличил броят на децата, които страдат от късогледство. Тенденцията не е само у нас, но и по целия свят.

Затова лекарите вече говорят за пандемия от миопия. Основните причини за нея са продължителното стоене на децата пред екран, както и все по-краткото време, което те прекарват на открито.

Седмокласничката Ивайла Атанасова е с късогледство от 4 диоптъра и половина. През последните месеци има силни болки в главата и затова родители ѝ я водят на очен лекар.

Причината за главоболието на Ивайла е продължителното стоене пред компютъра. Затова лекарят съветва момичето по-често да почива.

За да не напрягат очите си по време на дистанционното обучение, децата не трябва да ползват телефон или таблет, особено в легнало положение, тъй като тогава се скъсява дистанцията с екрана.

Все повече деца имат проблеми с очите. Защо?

Даниела Илиева е майка на първокласник, който също има висок диоптър. Тя се притеснява, че онлайн обучението ще влоши състоянието на детето.

За да се намали вредният ефект от електронните устройства, лекарите съветват родителите екранът на компютъра да е на около 60 см от очите.

Според специалистите друг проблем през последните 2 години е, че родителите пренебрегват профилактичните прегледи на децата. Така очните проблеми не се диагностицират навреме, а лечението става трудно, понякога дори и невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична романтика: Коледният дух завладя Париж
Празнична романтика: Коледният дух завладя Париж
От първо лице: Как се живее под карантина във Виена
От първо лице: Как се живее под карантина във Виена