НОВИНИ

В карловско село възстановяват килийното училище

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 16.11.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

В карловското село Климент възстановяват някогашното килийно училище, което не съществува вече повече от 70 години. То се намира в двора на 170 годишната църква „Св. Георги". Строежът на училището започна с пари, осигурени от кметството и от дарения.

Идеята за възстановяването на килийното училище се родила, след като на Никулден миналата година децата от детската градина в селото са взели първото си причастие.

Сградата на първото килийно училище е била построена в края на 18 век. След това е била опожарена и два пъти възстановена. Има запазена църковна летопис, в която се споменава, че местните деца са учили тук четмо и писмо от 1-во до 4-то отделение и са получавали начално образование.

Килийното училище ще бъде възстановено изцяло по стария план. Освен богословие, децата ще учат и за историята на селото.

В строежа на сградата участват много хора и от съседните населени места. Освен със средства, те помагат и с труд. За да бъде завършено училището обаче е необходима още финансова помощ.

Климентци се надяват, че следващата година училището ще може да отвори врати, а в него децата ще може да започнат спокойно да учат за вярата в доброто.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Как се живее под карантина във Виена
От първо лице: Как се живее под карантина във Виена
Боби Михайлов: Бербатов се е превърнал във фабрика за фалшиви новини, лъжи и манипулации
Боби Михайлов: Бербатов се е превърнал във фабрика за фалшиви новини, лъжи и манипулации