НОВИНИ

От първо лице: Как се живее под карантина във Виена

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:24, 16.11.2021
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От вчера близо два милиона австрийци имат право да излизат само при строго определени обстоятелства, като например да пазаруват или да отидат на лекар. Ограниченията се отнасят за неваксинираните или хората, които не са преболедували COVID-19. Как се живее във Виена след въвеждането на мерките, как се осъществява контролът и какво радва виенчани - разказ от първо лице, специално за БНТ.

Във Виена всеки, който няма документ за ваксинация или преболедуване, може да излиза само по уважителни причини, познати от предходните затваряния. Заради новите ограничения, но също и заради ръста на заболелите и пълните интензивни отделения атмосферата е различна, в сравнение само с допреди две седмици, разказа пред БНТ сънародничката ни в австрийската столица Яна Додникова.

"Няма толкова много хора по улиците като цяло. Другото, което е, че много хора от собствен страх и желание да се предпазят вече носят маските и навън".

Въпреки протестите, мерките като цяло се приемат по-скоро добре от австрийците.

"По-голяма част от населението няма проблем с тези мерки, защото отговаря на критериите и може относително свободно да се движи, да посещава заведения, магазини, развлекателни центрове и т.н. Но има и хора, които го считат за пряка намеса на държавата в личното им пространство".

Пазаруване, посещение дo аптека или лекар, разходки са разрешени, а работодателите решават дали да допускат неваксинирани и с PCR тест.

"На работа, когато срещите на работното място са с не повече от двама души".

За спазването на ограниченията следят органите на реда, които имат право на случаен принцип, включително на работното място, да изискат сертификат.

"Вие сте длъжни да предоставите документ за самоличност и доказателство за ваксинация или прекаран ковид. Или да обясните, ако не предоставите тези документи, да обясните на полицая защо вие сте в нарушение на мерките".

Глобите варират от 500 до над 1000 евро. Има повишен интерес към ваксините, които могат да се поставят лесно и достъпно на много места във Виена. Изпълнява се и пилотен проект, в рамките на който на ден ще могат да се ваксинират по 200 деца между 5 и 12 години.

"Ваксинацията на децата се случва само след консултации, които лекарите извършват с техните родители, обясняват - кое, как, защо, по какъв начин. Към момента за децата е предвидена възможност за ваксинация с ваксината на "Пфайзер".

Целта е учениците максимално да останат в клас и затова за големите маските са задължителни, правят се и тестове.

"Никъде не съм чула и тук да се споменава, че това нещо се подлага на съмнение от родителите на децата. Те го възприемат като част от учебния процес - че трябва да бъдат тествани и да носят маска. Просто е станало като новата нормална учебна среда".

Въпреки динамичната ситуация и неизвестните дали мерките ще бъдат разширени и за имунизираните, радост за виенчани са отворените коледни базари. Там също има пропускателен режим, като може да се влезе и с PCR тест.

"При наплив от желаещи да посетят коледните базари би могло да се въведе и онлайн система за предварителна резервация за посещение на конкретния базар, за да не се получава твърде голямо и неконтролируемо струпване на хора".

Базарите във Виена работят до 22.00 часа и консумацията на място е позволена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява онлайн обучението на зрението на децата
Как се отразява онлайн обучението на зрението на децата
В карловско село възстановяват килийното училище
В карловско село възстановяват килийното училище