НОВИНИ

2 милиона австрийци минават под карантина, защото не са ваксинирани

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:32, 15.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австрия е първата в ЕС държава, която въведе карантина за неваксинирани.

Мярката ще се прилага в следващите 10 дни. Целта е да се ограничи разпространението на COVID-19 и да се облекчи натискът върху здравната система в страната.

Карантината засяга около 2 милиона от близо 9-милионното население на Австрия.

Неваксинираните могат да ходят на работа, на лекар, да пазаруват хранителни продукти, да се разхождат - при определени условия и да излязат, ако искат да се ваксинират. Изключение се прави за децата под 12 години.

Мярката е непопулярна и решението за нея беше взето трудно, но това се налага, поясниха властите в страната.

През последната седмица, броят на новозаразени в страната е над 800 на 100 000. Решението предизвика протести, но те не бяха масови.

"От една страна мисля, че животът може да продължи само ако всички сме ваксинирани - всички отново ще бъдем свободни. От друга страна, не мисля, че е добре хората да се ограничават по този начин - те няма да имат живот."

"Мисля, че че е много дискриминиращо - разрешено ми е да работя, но през останалата част на деня трябва да си седя вкъщи."

Забележителното е, че налагането на карантина не се приема добре и от ваксинираните в Австрия, които са около 65% - в сравнение с други европейски държави, нивото е ниско.

Здравното министерство предвижда и сериозни наказания. При неправомерно излизане, глобата за неваксинираните е 500 евро, а отказ да бъдат проверени ще им струва 1 450 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) пробва крило от Нидерландия
Ботев (Враца) пробва крило от Нидерландия
Засилват се детските страхове заради пандемията
Засилват се детските страхове заради пандемията