НОВИНИ

ЕС налага санкции на Беларус заради мигрантската криза

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:36, 15.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министрите на външните работи на страните от ЕС решиха да разширят санкциите срещу Беларус заради мигранската криза.

Брюксел ще може да налага ограничения на физически и юридически лица, които подпомагат режима на Лукашенко и уреждат незаконно преминаване на външните граници на ЕС.

Министрите призоваха също така всички авиокомпании да не участват в превозването на нелегални мигранти.

На съвета беше обсъдена и ситуацията на Западните Балкани. Върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел заяви, че се надява преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания да започнат възможно най-бързо, още преди Нова година.

Литва посочи, че Евросъюзът може да помогне за репатриране на мигрантите в Беларус към Близкия изток. Според него летището в Минск трябва да бъде обявено за зона, забранена за полети. Президентите на Литва, Латвия и Естония заседават по кризата във Вилнюс.

Беларус ще отговори на нови европейски санкции и работи активно за репатриране на мигрантите, струпали се по границата с Европейския съюз, заяви президентът Александър Лукашенко.

Той обяви, че беларуските власти убеждават хората по границата да си тръгнат, но те отказвали. Беларус не желае конфликт по държавната си граница, посочи Лукашенко.

Според него Полша има нужда от настоящата криза заради вътрешните си проблеми и напрежението в отношенията си с Евросъюза.

Кремъл изрази готовност да посредничи между Минск и Брюксел и отрече роля в кризата. Москва не планира да пренасочи газовите потоци през Беларус към Северен поток - 2 , въпреки заплахите на Лукашенко да спре транзита за Европа.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образувани са 918 преписки и 125 производства за нарушения на политическите права на гражданите
Образувани са 918 преписки и 125 производства за нарушения на политическите права на гражданите
ВАС даде ход на делото за 100% броене на разписките от машинния вот
ВАС даде ход на делото за 100% броене на разписките от машинния вот