НОВИНИ

Евакуираме 30 българи от Индия

Николай Минков
от Николай Минков
20:14, 26.03.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Сигурност и правосъдие

Очаква се днес 30 български граждани да бъдат евакуриани от Индия, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева на съместна пресконференция с унгарския първи дипломат Петер Сиярто, който е на посещение у нас.

Тя обясни, че до момента около 700 наши сънароднци по целия свят са изявили желание да се върнат в родината, като списъците непрекъснато се актуализират.

82-ма граждани на Европейския съюз до часове ще бъдат евакуирани от Делхи с помощта на българското външно министерство.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: От тях около малко над 30 са български граждани. Не мога да кажа точно кога ще кацнат. Надявам се днес да излети самолетът. Оказваме съдействие и на граждани-членове на ЕС, в това число и 9 граждани на Унгария, но има и от други държави.

Външното ни министрество работи и по прибиране на голяма група наши сънародници от Чили.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Все още нито един европейски самолет не е получил разрешение да кацне. Там имаме 12 български граждани.Работим координирано с други членове на ЕС и ще приберем всички европейски гражадни координирано и заедно, но Чили трябва да резреши достъп на наши самолети до тяхната територия.

Министерството е издало указания към всичките ни мисии зад граница постоянно да актуализират списъците с българите, които искат да се върнат у нас.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Свързали са се с посолствата в целя свят над 700 човека, от които 76 туристи.

Унгарският външен министър увери, че проблемът с преминаването на българи през Унгария на път за родината е решен.

Петер Сиярто - министър на външните работи на Унгария: Въведохме правилник българските граждани всяка вечер от 9 вечерта до 5 сутринта да могат да преминат границата на Унгария, а след това през Румъния да се приберат в родината си.

Сиярто подчерта общото мнение на двете държави за недопускане на незаконната миграция през външните граници на ЕС и за нуждата от трайно споразумение с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От епицентъра на заразата в Италия. Лекарка от Бергамо разказва за ситуацията там
От епицентъра на заразата в Италия. Лекарка от Бергамо разказва за ситуацията там
264 са потвърдените случаи на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)
264 са потвърдените случаи на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)