НОВИНИ

264 са потвърдените случаи на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:07, 26.03.2020
Чете се за: 01:43 мин.

Коронавирус вече има в Кърджали и Хасково. Още 21 души са с положителни проби. Общият брой на случаите вече е 264. Излекуваните са 8.

Заради заразени хора в 4 отделения столичната Пета градска болница на практика е затворена.

В болницата в момента се лекуват около 30 пациенти, които не са под карантина. След като оздравеят, те ще бъдат изписани, каза за "По света и у нас" директорът на Пета градска болница. COVID-19 е открит във вътрешното, пулмологичното отделение и реанимацията на лечебното заведение. Персоналът и около 8 пациенти са тествани и са под домашна карантина. Лекар от спешния кабинет е дал положителна проба. Цялата болница отново ще бъде основно дезинфекцирана.

Стана ясно още, че софийската Университетска болница "Света Анна" временно преустановява приема на пациенти до 15:30 ч. на 27 март, а спешните случаи ще бъдат пренасочвани към други болници.

Болницата разполагала с предпазни средства. Персоналът ги използвал.Не е ясно как лекар от спешното е инфектиран с COVID-19.

Д-р Борил Петров - директор на V МБАЛ: Най-вероятно, защото първите двама пациенти, които ги установихме с коронвирус, са били приети прз спешния кабинет. Колкото и да си подготвен, винаги може да стане.

Около 350 души от персонала ще бъдат тествани.

Д-р Борил Петров - директор на V МБАЛ: Персоналът медицинският, излиза под карантина за 2 седмици.

Д-р Данчо Пенчев - директор на Столична РЗИ: Това практически прекрати работата на болницата до излизане на отрицателни проби.

Д-р Борил Петров - директор на V МБАЛ: Единствено ще работи хемодиализата по обясними причини.

Медицинският ценртър в болницата също няма да работи 14 дни.

Иначе от днес у нас има още две нови области с коронавирус. Това са Кърджали и Хасково, където има по един случай. В Плевен, Велико Търново и Варна също по един. В Смолян заразените са двама. Новите случаи в София са 14. Сред заразените с коронавирус има и военни. А болниците, в които се настаняват инфектираните, се увеличават.

Ген. майор, проф. Венцислав Мутафчисйки - председател на Националния оперативен щаб: Във ВМА има случаи, в Пета градска има 5 случая. В "Пирогов" има още един интубиран пациент, в "Света Анна" има два случая. От тях мъжът е интубиран. Жена и мъж на 75 и 54 години. И инфекциозна болница, в която нямаше положителен с коронвирус, сега има един мъж на 33 години.

В ефира на "Още от деня" проф. Тодор Кантарджиев отново напомни, че оперативният щаб няма нищо против използването на бързите тестове. По думите му те са в помощ както на личните лекари, така и на болниците да се ориентират за пациентите.

Тодор Кантарджиев: В цял свят и цяла Европа обаче меродавни са тестовете на базата на доказване на РНК на вируса, които са сигурните тестове, по които се регистрират случаите на заболявания.

От щаба предлагат задължителна карантина за всички българи, които се прибират от чужбина. Тази сутрин генерал Мутафчийски призова да се правят тестове на всички с респираторни заболявания.

Междувременно от здравното министерство призовават българските граждани да бъдат солидарни към ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и да се включват в кампания за набиране на средства. С тях ще се купи апаратура, лични предпазни средства и всичко необходимо за болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираме 30 българи от Индия
Евакуираме 30 българи от Индия
"Света Анна" в София спира приема на пациенти до 15:30ч. на 27 март
"Света Анна" в София спира приема на пациенти до 15:30ч. на 27 март