НОВИНИ

Евродепутатът Жордан Бардела е новият лидер на крайната десница във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:24, 06.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Една страница се обръща във Франция. За първи път от 50 години начело на крайната десница няма да е представител на фамилията Льо Пен. Евродепутатът Жордан Бардела беше избран за нов лидер на Националния сбор, след като беше подкрепен от 85% от членовете на партията.

27-годишният Жордан Бардела е наследникът на Марин льо Пен - досегашен лидер на Националния сбор и дъщеря на основателя на партията Жан-Мари льо Пен.

Новият лидер благодари на майка си, която му е предала любовта към Франция - страната, приела семейството му от северна Италия през 60-те години.

"Вторият човек, на когото дължа всичко, което съм, е Марин льо Пен. Ние сме силата, нужна на страната, за да се изправи, да преодолее 40 години грешки, бездействие, примирение и дори, казвам го с болка, предателство", заяви Бардела.

Бардела обеща на привържениците си, че Националният сбор ще смени Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Оттегляйки се от ръководството, Марин льо Пен ще има възможност да се посвети на работата си в парламента, където партията спечели 89 места, записвайки най-добрия си резултат на парламентарни избори. Но също и да се концентрира върху неотменните си амбиции за президентския пост.

"Не напускам ръководството на нашето движение, за да изляза във ваканция. Мобилизирана към повече отвсякога. Няма да има почивка за мен, както и за всеки от нас, докато не изправим на крака нашата страна. Ще бъда там, където Франция и националната кауза имат нужда от мен", заяви льо Пен.

Очаква се крайната десница да запази досегашната си политическа линия. Израсналият в парижко предградие Бардела, който произхожда от бедно италианско семейство, се присъединява към Националния сбор още като тийнейджър, но бързо израства в йерархията, а от миналата година е действащ председател на партията. Той даде заявка да привлече младите хора и гласоподаватели извън твърдото ядро на крайната десница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Има подмладяване на треньорите в българския футбол
Станислав Генчев: Има подмладяване на треньорите в българския футбол
Възходът на българското ръгби
Възходът на българското ръгби