НОВИНИ

Фотосесия на Рут Колева върху паметник в Перущица предизвика обществено недоволство

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 06.11.2022 (обновена)
5863
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Фотосесия с певицата Рут Колева на Паметника на трите поколения в Перущица разбуни духовете, а случаят със скандалните снимки стигна до прокуратурата. Кметът на града Мария Вълканова съобщи за БНТ, че е подала сигнал, тъй като намира кадрите за обидни към потомците на загиналите. На снимките певицата позира предизвикателно върху символичната костница на героите.

Паметникът на трите поколения е открит по случай 100-годишнината от участието на Перущица в Априлското въстание. Той се издига на историческия хълм "Маньово бърдо" и е със свободен достъп. Затова за снимките не е било необходимо разрешение от общината. За кадрите в града се разбира след като са публикувани и кметът смята, че прокуратурата трябва да се задейства.

"От една страна това е обида не само към гражданите на Перущица, но и към цялата ни нация, а от друга страна, това е нарушаване на обществения ред. Така, че наистина смятам, че има основания, върху които те могат да стъпят и да вземат съответните мерки", каза Мария Вълканова - кмет на община Перущица.

"Може би нямаше да срещне такова неодобрение, както и от нас, разбира се, ако стойката ѝ беше по-така прилична", каза Павлина Исова - фондохранител към Историческия музей в Перущица.

Хората в Перущица очакват извинение, но се надяват и на държавна подкрепа за облагородяване на мястото, за което има готов проект. Министерството на културата също е изискало информация за състоянието на комплекса след случая.

"Голяма разруха имаше на този паметник и мисля, че може би Рут Колева добре направи, за да се замислим и да си спомним какво е имало през годините и какво сме направили ние, за да го запазим и да се възмущаваме, когато е трябвало", коментира Рангел Мрянов.

"Би трябвало да се вземат някакви мерки, да има някакво извинение, за да са спокойни хората", казва Левон Пакосян.

От общината не са търсили контакт с екипа на Рут Колева. Пред БНТ певицата отказа коментар и препоръча да се обърнем към модното списание, за което е реализирана фотосесията.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец е лицето на българския футбол в Европа
Лудогорец е лицето на българския футбол в Европа
Продължава гасенето на пожара край полигона "Ново село"
Продължава гасенето на пожара край полигона "Ново село"