НОВИНИ

Специално пред БНТ: Дан Шомън - човекът, без когото Обама нямаше да стане президент

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:52, 06.11.2022
Чете се за: 12:45 мин.
Политика
Слушай новината

Дан Шомън е бизнес експерт, консултант на редица световни компании, но е най-известен с дългогодишната си работа като политически съветник на Барак Обама. Тази седмица той гостува в България по покана на Съюза за стопанска инициатива.

Как нестабилната политическа обстановка влияе на бизнеса у нас, защо за Европа е важно какъв ще бъде изходът от предстоящите във вторник междинни избори в САЩ и как никому неизвестният сенатор от Илинойс Обама става президент?

Дългогодишният съветник на Барак Обама е изкусен познавач на тънкостите на света на политиката и бизнеса. Сред клиентите му са гиганти като "Пфайзер" и Adobe, а също и медии в Източна Европа.

"Консултант съм на Съюза за стопанска инициатива. Целта ни е да доведем в България инвеститори от Съединените щати, а също така да помогнем на български компании да намерят пазар както в САЩ, така и в Европа. Срещнах се и с представители на Комисията по антикорупция във вашия парламент. Надеждата ни е, че ще успеем да ви бъдем от полза, споделяйки някои от най-успешните практики, използвани при нас в тази сфера. Бих се радвал, ако мога да бъда полезен на България в усилията ѝ да се пребори с корупцията. Да има повече прозрачност, повече реформи, така че страната ви да може да направи така необходимите крачки напред към едно по-добро бъдеще", казва той.

БНТ: Как се постига това?

Дан Шомън: В Съединените щати се случиха няколко неща, които много помогнаха в борбата с корупцията и за това гражданите да започнат да имат доверие в управляващите. Например - всеки договор, сключен от правителството, е достъпен онлайн. И всеки може да го прочете и да види колко и на кого е платено за дадена услуга. За да имаш доверие на един политик, трябва да разполагаш цялата информация и да си наясно точно кой е този човек. Не казвам, че нещата в САЩ са идеални в това отношение, но съм уверен, че има добри практики, които можете да приложите тук, в България.

БНТ: Когато за последно бяхте тук, в България предстояха предсрочни избори. Година по-късно отново сме в патова ситуация и отново нямаме правителство. Как се отразява политическата нестабилност на бизнес климата в една държава?

Дан Шомън: Политическата нестабилност се отразява много и то негативно на бизнеса. В деня, в който правителството ви падна преди няколко месеца, получих десетки съобщения в духа на "Ето пак - България отново няма правителство". Такива неща изнервят хората, плашат инвеститорите, карат ги да не искат да правят бизнес с български партньори. Това е още една причина, която би трябвало да накара политиците ви да седнат и да разговарят един с друг. Независимо от различията си. Егото и озлоблението не трябва да са водещи качества на един политик.

Стане ли дума за политик с качества, които за отрицателно време са го изстреляли до върха, то безспорно сред тях е Барак Обама. Харизматичният бивш американски президент, обаче, невинаги е бил този, когото светът познава. Дан Шомън работи с него в продължение на 9 години и той и екипът му са сред хората, които създават образа на Обама такъв, какъвто е днес.

БНТ: Известен сте най-вече с това, че сте дългогодишен съветник на Барак Обама. Какъв път извървя той - от никому неизвестен сенатор от Илинойс до президент на Съединените щати?

Дан Шомън: Мнозина казват, че Обама е станал президент само, защото е добър оратор. Той е интелигентен, динамичен млад човек, който говори добре. Но истината е, че това не винаги е било така. Напротив - той стана добър оратор, защото беше умен и защото ние усилено работихме с него. В началото на политическата си кариера нямаше това дар слово, но е достатъчно умен, за да разбере, че се нуждаеше от това умение. И с времето се научи да бъде този съвършен оратор, когото познаваме днес. Научи се как да отправя ясни послания към хората, да ги кара да искат да го слушат. Ето и сега - Обама е част от кампанията на Демократическата партия на междинните избори. В момента демократите са в много трудна позиция и Обама прави всичко по силите си да ги спаси и да мотивира хората да гласуват за тях. Да ги мотивира изобщо да излязат и да гласуват. Мисля, че както винаги, той успява да вдъхнови младите хора, а също и тези от различен етнос и раса.

БНТ: Казват, че Обама нямаше да бъде президент, ако Вие не сте били до него.

Дан Шомън: Вижте... мога да ви кажа, че наистина положихме огромни усилия с него. Имаше много хора, които постоянно ни задаваха един и същ въпрос - какво е това име? Обама? А той казваше "някои ме наричат Алабама, други - Омама, но името ми е Обама. Баща ми е от Кения, а майка ми от Канзас." Той знаеше как да използва своя мултиетнически произход, за да достигне до повече хора. Ние също знаехме как. Знаете ли - наричахме го Тайгър Уудс на политиката. Той е човек, който можеше да бъде припознат еднакво добре както от богатите бели американци, от афроамериканците, които имат повече трудности и също така - да бъде припознат от имигранти - като българите в САЩ например. Всички го обичаха, защото си казваха "Ей - този човек със странно име и странна визия е постигнал толкова много. Щом той се справя добре в Щатите, значи и аз мога.

Президентски сблъсък в Пенсилвания преди междинните избори в САЩ

БНТ: А какво ще кажете за Джо Байдън?

Дан Шомън: Джо Байдън в момента има немалко трудности - рейтингът му е доста нисък. В момента не е никак подходящ и лесен момент да си президент. Дали ще бъде успешен на следващите избори- не можем да знаем. Не знам дори дали смята да се кандидатира повторно - в крайна сметка той е над 80-годишен. А това си е от значение. Той не е сенилен, не е луд, но това е много трудна професия, която изисква много жертви. Политическата обстановка в САЩ в момента е изключително сложна. Съществува огромно разделение - такова, каквото никога досега не е имало. 4 от 5 души - независимо дали са демократи или републиканци, категорично отказват да водят какъвто и да е диалог с отсрещната страна. А това е много страшно. Ето защо в момента е много трудно да си президент на Съединените щати и постът трябва да бъде заеман от човек, който има необходимите енергия и ентусиазъм, за да успее да обедини хората.

БНТ: Има ли изход от тази ситуация? Как да се сложи край на това разделение?

Дан Шомън: Има хора, които се опитват да издигнат политическия диалог на едно по-високо ниво. Но има и такива - като бившия ни президент Доналд Тръмп, които залагат на омразата. Да, той има своите симпатизанти, но неговите послания винаги са "анти", той винаги е "срещу" някого и нещо. Тръмп беше политик, задвижван от атаката, от агресията. Докато Обама не беше такъв, напротив - дори се наложи ние да го учим как да бъде по-агресивен спрямо политическите си опоненти, защото той просто не е такъв човек. Той просто е прекалено свестен, за да бъде агресивен. В момента за да попаднеш в новините, не е важно да казваш умни неща, а да казваш нещо негативно. Ако искаме нещо да се промени, трябва всички да бъде по-умерени в говоренето си.

БНТ: Как оценявате шансовете на Байдън за втори мандат?

Дан Шомън: Притеснен съм за цялостното състояние на държавата ни. За разделението в САЩ. Колкото до потенциален втори мандат на Байдън, ако изобщо се кандидатира - ще му бъде много, много трудно. И все пак - всичко е възможно - може и сега рейтингът му да е нисък, но след година нещата да бъдат коренно различни. Никога не знаем какво ще се промени.

БНТ: Има ли шанс Доналд Тръмп да се върне в Белия дом?

Дан Шомън: Доналд Тръмп няколко пъти вече спомена, че иска да се кандидатира за президент. Но неговият рейтинг е още по-лош от този на Байдън. Защото Байдън може и да има нисък процент на одобрение, но Тръмп има много висок процент на неодобрение. Около 40% от американците откровено го мразят. Не мисля, че ще му бъде лесно да се завърне в политиката - включително заради съдебните процеси, които се водят срещу него.

БНТ: Какво още да очакваме от междинните избори? Как ще се отразят те както на щатите, така и на американската политика по света?

Дан Шомън: Републиканците искат да намалят финансирането на Украйна, като един от аргументите им е - защо да плащаме тези пари за война, която никога няма да свърши, ако можем да ги харчим за нещо в собствената си държава. Темата Украйна започна да се превръща в разделителна линия за американците. На мнозина просто им омръзна. Аз самият не съм съгласен. Ако републиканците поемат контрола в Камарата на представителите, а това е много вероятно, то те може да решат да блокират военната помощ за Украйна, но също така да вземат решения, които да окажат влияние и на България. Ако спрат финансирането на НАТО например. Мисля, че не е изключено да видим завръщане на онази изолационистка политика, която водеше Доналд Тръмп. А това е много лошо за Източна Европа. Едно от големите постижения на Байдън беше това, че ясно заяви, че САЩ е част от НАТО, САЩ искат да са партньори на Източна Европа. Страхувам се, че всичко това може да бъде погубено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очертанията на войната: Нарастващата роля на Иран и неговите балистични ракети
Очертанията на войната: Нарастващата роля на Иран и неговите балистични ракети
KILLNET твърдят, че са атакували сайтовете на разузнавателните служби на България и още няколко страни
KILLNET твърдят, че са атакували сайтовете на разузнавателните служби на България и още няколко страни